Radnici se razišli, sindikat sprema obranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić rekao je kako očekuje da će svih 254 suspendiranih radnika biti vraćeno na posao te ih je pozvao da sutra ujutro dođu ispred ulaza u brodogradilište potpisati posebnu izjavu koju je pripremila sindikalna pravna služba radi zaštite njihovih prava.

Na Franićev poziv, više desetaka jutros okupljenih prosvjednika ispred ulaza u Brodosplit razišla se oko podneva.

"Pozivam svih 254 radnika Brodosplita koji su dobili suspenziju da sutra ujutro dođu ispred ulaza u poduzeće radi potpisivanja pisane obrane koju je pripremila sindikalna pravna služba kako bi se zaštitila prava radnika", rekao je Franić u izjavi novinarima.

Pri tomu je istaknuo da suspendirani radnici trebaju ujutro donijeti i odluku o udaljavanju s posla koju im je Uprava Brodosplita dostavila poštom na kućne adrese.

"Očekujem da će svi radnici Brodosplita biti vraćeni na posao i to sam danas rekao i u iskazu inspekciji", naglasio je Franić.

"Inspektorica mi je kazala da je jučer bila u Brodosplitu te vidjela da nije bilo štete, uništavanja imovine i povrijeđenih. To je upravo ono što i mi cijelo vrijeme govorimo", pojasnio je.

Po Franićevim tvrdnjama, inspekcija kaže da će sutra pregledati 254 ugovora o radu i plaće, to jest za one radnike protiv kojih je Uprava Brodosplita pokrenula disciplinski postupak i suspendirala ih zbog prošlotjedne obustave rada na koju su se bili odlučili zbog kašnjenja i smanjenja plaće.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Franić je kazao kako sutra ujutro na potpisivanje izjave koju su pripremili sindikati trebaju doći i oni suspendirani radnici koji su se vratili na posao nakon što su potpisali izjavu koju im je ponudilo vodstvo Brodosplita.

Tijekom dana, potvrdio je Franić, iskaze inspekciji će dati više radnika koji su suspendirani.

Frenki Laušić, voditelj odjela za odnose s javnošću tvrtke DIV koja je vlasnik Brodosplita, izvijestio je da je do sada oko 200 suspendiranih radnika potpisalo izjavu koju im je ponudila uprava poduzeća, a u kojoj su iznijeli svoje razloge za sudjelovanje u prošlotjednim događanjima kada je bio obustavljen i rad u Brodosplitu, te da je većina njih vraćena na posao. Deset do petanest radnika nije vraćeno na radna mjesta, rekao je Laušić.
 

Šegvić: Potpišite rješenja o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim zbivanjima u škveru
Ispred ulaza u Brodosplit jutros se okupilo manje od stotinu radnika protiv kojih Uprava tog poduzeća vodi disciplinski postupak zbog sudjelovanja u prošlotjednim dvodnevnim zbivanjima kada su bili obustavili i rad, te ime je zbog toga onemogućen ulazak u brodogradilište na posao.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić jutros je po prvi put okupljene prosvjednike ispred ulaza u škver pozvao da i oni potpišu rješenje o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim zbivanjima u Brodosplitu.

"Pozvali smo ljude da potpišu taj dokument koji je nevrijedan, ali se tako imaju pravo zaštititi radi vraćanja na posao", rekao je Šegvić novinarima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić, s kojim predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak odbija bilo kakve razgovore, jutros je ponovio kako je spreman žrtvovati svoje radno mjesto i raskinuti ugovor o radu ako bi to značilo povratak preostalih nezadovoljnih radnika na posao.

"Ja sam najmanje bitan, bitan je škver, ali vjerujte mi, vrlo brzo ćete snimati pogreb škvera", poručio je Šegvić okupljenim novinarima.

Šegvić je zatim s povjerenikom Sindikata metalaca u Brodosplitu Joškom Franićem i skupinom radnika otišao u inspektorat dati iskaz o prošlotjednim zbivanjima.

Vukovarski Stožer podupire radnike Brodosplita
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izrazio je danas potporu radnicima Brodosplita u njihovim prosvjedima, poručivši im kako nisu sami te najavivši da će ih kontaktirati radi dogovora o "zajedničkom otporu beskrupuloznom bezakonju".

"Mučke igre rastakanja hrvatskog nacionalnog bogatstva i prelamanje prljavih interesa preko leđa srednjeg radničkog sloja, više nećemo šutke promatrati, vjerujući kako će netko odraditi svoj posao i početi stvarati hrvatsko društvo dostojno onih koji su stvarali državu – malih ljudi", navode iz Stožera u priopćenju.

Izražavaju spremnost stati "bok uz bok, rame uz rame s našim obespravljenim očevima, prijateljima u oružju, braćom u Brodosplitu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter