Radnici Purisa nakratko blokirali odvoz proizvoda

Porta Purisovog pogona u Svetom Petru u Šumi (M. MIJOŠEK)
Porta Purisovog pogona u Svetom Petru u Šumi (M. MIJOŠEK)

Radnici mesne industrije Puris u Svetom Petru u Šumi jutros su samoinicijativno na kraće vrijeme blokirali odvoz mesnih prerađevina iz skladišta gotove robe koje su trebale biti prevezene u matičnu tvrtku Gavrilović u Petrinji.

Prosvjed je, prema informacijama koje smo dobili od radnika, stopiran vrlo brzo kada je predstavnik uprave zaprijetio da će popisati djelatnike koji odbijaju ukrcaj u kamione koji su robu trebali odvesti iz supetarskog skladišta. Do samih radnika koji su se nalazili u zatvorenom skladištu nismo uspjeli doći jer nas na porti nisu pustili u kompleks tvornice.

Slavko Brebrić iz Purisa koji se obratio pridošlim novinarima negirao je da je došlo do blokade rada napomenuvši da je samo ovog tjedna Puris proizveo 60 tona mesa. Stopiranje rada negirala je i glasnogovornica Gavrilovića Daška Domljane.

Ipak, od radnika smo saznali da strahuju da je odvoz robe iz Purisa samo uvertira stečaju koji bi trebao uskoro uslijediti te da uprava firme time pokušava umanjiti stečajnu masu Purisa odnosno prvo zadovoljiti vlastite apetite.

Podsjetimo, koncem 2008. godine Gavrilović je od Hypo Alpe Adria banke preuzeo Puris koji je dotad, tijekom godina u kojima su se smjenjivale uprave i vlasnici, akumulirao 120 milijuna kuna duga, ponajviše prema HAAB-u. Uslijedilo je razdoblje restrukturiranja koje, čini se, nije bilo uspješno. Naime, početkom ovog mjeseca kao najveći vjerovnik Purisa Hypo banka mu je blokirala račune.

- Ne damo Puris, previše je to vrijedna, velika firma sa zdravim temeljima u kojoj smo proveli toliko radnih godina da bi se sada jednostavno uništila, kaže sindikalni povjerenik Purisa Dario Lukšić i dodaje da sindikat nije sudjelovao u jutrošnjoj akciji kojom su radnici poslali upravi jasnu poruku. Smatra da je 2008. godine, iako u dugovima, Puris bila posložena firma što više nije slučaj.

Frustriran je što se u tri godine tvrtka vodila nelogično, a lošim potezima uprave smatra sjedinjenje maloprodaje s Gavrilovićevim mesnim proizvodima, odnosno ukidanje Purisovih trgovačih putnika što je posljedično djelovalo na pad prodaje asortimana tvrtke, zatim lošim potezima smatra gašenje matičnih jata purana, kao i proizvodnje mesnih prerađevina. Smatra da Gavrilović u čitavoj priči nije jedini krivac, ali je propustio šansu da unaprijedi tvrtku.

Sindikat zasad nema zakonskih osnova za pokretanje štrajka s obzirom na to da nije prošlo više od 60 dana da je tvrtka insolventna. U sindikatu još uvijek smatraju mogućim da se dogovorom uprave Purisa i Hypo banke krene u preustroj tvrtke, a ukoliko se to ne dogodi, tražit će da se radnicima iz stečajne mase isplate zaslužene otpremnine. U Purisu danas radi 300-tiinjak radnika. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter