Radnici propale farme traže hranu za kokoši

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Propast tvrtke Poljoprerada odvela je na rub egzistencije stotinjak radnika, a uzrokovala je i izgladnjivanje životinja na njihovoj peradarskoj farmi.

Radnici tvrtke traže plan za zbrinjavanje 103 zaposlenika na rubu egzistencije, koji od sijecnja nisu dobili place, dok im doprinosi nisu placeni posljednje 2 godine, te zahtijevaju i hranu za životinje.

Na lokaciji Brezovica, prostoru bivše Agrokoke, nalaze se 2 peradarske farme s oko 40.000 kokoši nesilica i oko 24.000 pilica od 4 tjedna koji se od jeseni prošle godine neprekidno izgladnjuju. Naime, od jeseni 2009. životinje dobivaju hranu svakih nekoliko dana, i to u minimalnim kolicinama. Situacija je kulminirala u veljaci kada se razmak izmedu hranjenja povecao na 7 do 10 dana.

Izgladnjele kokoši se medusobno kljucaju, vrište, gaze jedna drugu, a radnici svakodnevno izvlace iz kaveza mrtve životinje. Ocajni su i ne mogu više gledati kako se kokoši, izludene boravkom u uskim kavezima i izostankom hrane, muce i umiru.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede upoznato s ovim slucajem, šokantno je da farmu dosad nije posjetio veterinarski inspektor niti itko iz ostalih mjerodavnih institucija da bi izvršili nadzor i poduzeli zakonske mjere. Udruga je stoga podnijela prijave protiv odgovornih te traži što hitnije postupanje da bi se sprijecilo daljnje mucenje i pomor kokoši i pilica te sankcionirali svi odgovorni.

"Kokoši nesilice i bez uskracivanja hrane prolaze strahovite patnje, na što upozoravamo vec godinama. Takoder, naglašavamo nužnost da Hrvatska zabrani baterijski uzgoj kokoši, kao sramotni dokaz mucenja životinja zbog ljudske obijesti i težnje za profitom.

Osim zakonodavnih promjena, Prijatelji životinja pozivaju gradane na promjenu vlastitih prehrambenih navika, cime izravno spašavaju životinje, štite okoliš i cuvaju svoje zdravlje. Ocekujemo da ce državne institucije ozbiljno shvatiti probleme Poljoprerade te pomoci životinjama i ljudima", apeliraju iz udruge.


Podijeli: Facebook Twiter