Radnici poručili Upravi: Stop uništavanju Ine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spontano okupljanje radnika Rafinerije nafte Sisak, započeto danas oko 10.30 sati ispred zgrade Uprave Ine u zagrebačkoj Aveniji Većeslava Holjevca radi iskazivanja nezadovoljstva mogućim gašenjem sisačke rafinerije, završilo je za otprilike sat vremena, a radnici su poručili Upravi da se okrene razvoju Ine i ulaganjima.

Oko 200 radnika Rafinerije nafte Sisak, koji su jutros krenuli u četiri autobusa u Zagreb, te još 100-injak radnika koji su ih dočekali pred zgradom Ine uoči sjednice njezine Uprave skandirali su »Ne damo Inu!«.

Oko 11 sati, kada je počela sjednica Uprave na kojoj bi se trebalo raspravljati o sudbini rafinerijskog poslovanja Ine, radnici su počeli obilaziti upravnu zgradu.

"Poruka Upravi je: gleda vas cijela Hrvatska", kazala je nakon spontanog okupljanja predsjednica sindikata Inaš Maja Rilović.

Napomenula je da Uprava danas donosi odluke koje se tiču 3.938 radnika Ine, odnosno 800 radnika Rafinerije Sisak, 2.800 radnika u maloprodaji i 338 radnika koji su na listi za višak.

"Spontano smo se okupili. Nismo stigli organizirati skup, jer smo prekasno saznali za sjednicu Uprave i za ove odluke koje se danas donose", izjavila je Rilović.

"Doista se nadamo da će Uprava Ine promisliti o ovim odlukama koje su danas na dnevnom redu, pokazati društvenu odgovornost ne samo prema društvenoj zajednici, kao što se kontinuirano kroz web stranice reklamira, već i prema svojim radnicima. Isto, tako nadamo se da će prestati gledati maksimalizirani profit te da će se okrenuti prema razvoju Ine, ulaganjima u Inu, otvaranju radnih mjesta, i u konačnici prema njezinoj budućnosti", naglasila je Rilović.

Istaknula je i da se nada da će Vlada reagirati "jer rafinerije spadaju u strateške objekte RH, i Uprava Ine ne može donijeti odluke o zatvaranju naših strateških objekata, odnosno može ali bile bi nezakonite".

Rilović je poručila i kako sindikati neće sjediti skršenih ruku i poduzet će sve zakonom dozvoljene radnje kako bi spriječili provedbu takvih odluka.

Radnici su danas u Zagrebu nosili brojne parole, među kojima se ističu "Hrvatska vas gleda", "Politika svih Vlada RH kriva je za propast Ine", "Vrdoljak je kriv, oduzeo plin Ini, 300 milijuna kuna – 383 otkaza", "Za ovakve odluke ne treba biti političar ni menadžer, ovo može svatko, za ovo trebate u zatvor".

Organizirali su se putem društvenih mreža, ističući kako su odlučni iskoristiti sva raspoloživa zakonska sredstva u borbi za opstojnost rafinerije i 800 radnih mjesta.

"U namjeri da se borimo za opstanak rafinerije ostvarili smo jedinstvo sva četiri sindikata koja djeluju u rafineriji. Upravo dogovaramo i aktiviranje Stožera za obranu Rafinerije.

Ne smijemo dozvoliti da se rafinerija ugasi, a vjerujem da ćemo pritom imati i potporu Vlade", rekao je jutros Željko Jurašinović, glavni povjerenik EKN-a, najbrojnijeg sindikata u sisačkoj rafineriji, uoči odlaska u Zagreb.

Naglasio je kako će svi daljnji koraci sindikata i radnici ovisiti o današnjoj odluci Inine Uprave u sudbini rafinerije.

Na današnjoj sjednici Uprave Ine očekuje se rasprava o rafinerijskom poslovanju, a u javnosti se nagađa da bi mogla biti donesena odluka o gašenju prerade u Rafineriji nafte Sisak.

Prostori rafinerije, prema najavama, mogli bi biti prenamijenjeni u logistički centar, uz pokretanje neke druge proizvodnje. Preradu bi Ina nastavila u riječkoj rafineriji koja bi krenula u drugu fazu modernizacije, uz ulaganja od 400 milijuna dolara. Ta je opcija, po pisanju medija, ocijenjena kao najrealnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog poslovanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter