Radnici Modne kuće Arena u štrajku


Radnici nekada slavne tekstilne tvornice u Puli, koju i dan danas svi Puljani zovu "Arena trikotaža", počeli su štrajk. Nakon provedenog neuspjelog postupka mirenja Sindikat Arena Pula, kao sastavni i organizacijski dio Sindikata tekstila, obuće kože gume Hrvatske, pokrenuo je štrajk u trgovačkom društvu ARENA Modna kuća d.o.o.

Štrajk se provodi zbog neisplate plaća za posljednjih šest mjeseci i trajat će sve do ispunjenja zahtjeva. U štrajku su gotovo svi radnici ove nekada jake tekstilne kuće čiji je broj danas sveden na manje od 70.

- Ne pitajte nas kako živimo jer ni sami ne znamo. Nismo dobili plaću od lipnja prošle godine. Firma je pokrenula predstečajni postupak, ali mi se s time ne slažemo jer smatramo da je došao prekasno. Tražimo stečaj za koji smo predali zahtjev 18. prosinca. Upravi je cilj da proda nekretninu i da podmire sva potraživanja i da zatim proizvodnju presele na neku drugu lokaciju, ako za to ostane sredstava, kaže Ljiljana Bonos, povjerenica sindikata. Upozorava da su u tekstilu plaće i inače male, iznose svega 2.500 kuna, pa radnice jedva sastavljaju kraj s krajem. Sada je pak situacija postala u potpunosti neizdrživa. Tome svjedoči podatak i da je pola radnica završilo na bolovanju.

Ispred postrojenja koja je smještena na adresi Riva 12 susrećemo nekoliko radnica. - Dolazit ćemo na posao, ali nećemo raditi. U štrajku smo do ispunjenja zahtjeva. Jako nam je žao kad vidimo što se dogodilo našoj firmi. Cijeli smo život proveli u njoj, to je naš drugi dom i to je jedan od razloga zbog čega smo šest mjeseci dolazili na posao iako nismo dobili plaću. Mi imamo znanja i vještine da nastavimo poslovanje, ali je loše upravljanje Uprave dovelo do stanja u kojem jesmo. Pokušat ćemo sve da spasimo tvornicu i borit ćemo se za nju, kažu radnice.

Vjeruju da je nekom u interesu da se dočepa nekretnine zbog njene atraktivne lokacije. U sindikatu su najavili da će uskoro izaći u javnost putem konferencije za novinare, a slijedi i organiziranje prosvjeda uz podršku Sindikata tekstila na razini države. Štrajkaški odbor spreman je tijekom štrajka pregovarati sa drugom stranom u sporu o postavljenim zahtjevima. (M. JERIN, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter