Radnici Mirne u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon što je ponovno pokrenuta proizvodnja u rovinjskoj Mirni radnici su u utorak krenuli u štrajk.

Predsjednik Radnickog vijeca Aldo Simonelli je priopcio novinarima da ce štrajk, o kojem je odluceno na zboru radnika nakon neuspjelog postupka mirenja s upravom, trajati do ispunjenja zahtjeva, a to je isplata placa. Radnici traže drugi dio placa za svibnj i lipanj, za koje im je isplacena akontacija od 2.500 kuna, te place za srpanj.

- Na štrajk smo se odlucili nakon što je propao postupak mirenja s upravom Mirne. Radnici više nisu mogli cekati jer svako cekanje samo pogoršava situaciju u tvornici koja zbog nelikvidnosti cesto prekida proizvodnju. Zbor i štrajkaški odbor su odlucili da ce u vrijeme štrajka raditi radnici na preuzimanju i skladištenju ribe, kako zbog toga ne bi nastradali i ribari a Mirna ponovno ostala bez sirovine za proizvodnju, rekao je Simonelli.



Sindikalni povjerenik Evelino Maric dodao je da ce od Nadzornog odbora tvrtke, u kojem on zastupa radnike, zatražiti isplatu placa ili odstupanje novog predsjednika Uprave Marinka Došena, koji nije htio nastaviti isplacivati place preko tvrtke kceri Mirne Ribolov d.o.o., preko koje se odvija poslovanje zbog desetgodišnje blokade maticne Mirne d.d.

Županijski povjerenik SSSH Slobodan Kapor kaže da je apsurdno to da Mirna ima novca za isplatu placa, a direktor ih ne želi isplatiti zbog navodne bojazni od financijskog prekršaja (ako bude nastavo placanje preko Mirne ribolov d.o.o. dok su radnici zaposlenici Mirne d.d.), iako na slican nacin nekažnjeno obavlja placanje puno tvrtki u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter