Radnici Mirne prekinuli štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tvornici za preradu ribljih preradevina Mirna u ponedjeljak je prekinut jednotjedni štrajk. Kako saznajemo od predstavnika sindikata PPDIV-a i radnickog vijeca štrajk je prekinut nakon što su ispunjeni zahtjevi radnika i isplacena placa za srpanj. Tvornica tako još duguje radnicima razliku placa za svibanj i lipanj, za koje su dobili minimalac od 2.500 kuna.

Place su inace isplacene na uobicajeni nacin, preko Mirne Ribolov. Preko te tvrtke kceri maticna Mirna d.d. posluje vec više od 10 godina, otkad joj je blokiran racun.

Novi predsjednik Uprave Marinko Došen nije zbog nezakonitosti želio isplatiti placu preko Mirne Ribolov, zbog cega je došao u sukob s radnicima i njihovim predstavnicima. Buduci da postupak mirenje nije uspio, prošlog je tjedna poceo štrajk.

U cetvrtak je u Zagrebu održana sjednica Nadzornog odbora Mirne, na kojoj je predstavnik radnika, sindikalni povjerenik Evelino Maric, zatražio ostavku Došena zbog neisplate placa. NO nije prihvatio njegov zahtjev pa je sjednica prekinuta. U petak je medutim održana telefonska sjednica, na kojoj je Došenu naloženo da isplati placu, time zaustavi štrajk i osigura ponovni pocetak proizvodnje.

Sindikat i radnicko vijece su odmah po isplati place prekinuli štrajk pa je u ponedjeljak nastavljena proizvodnja. Mirne ima zaliha ribe za dva tjedna rada, otkupljene od ribara u posljednjem mraku.

Tvornici ne idu ne ruku sadašnje vremenska (ne)prilike koje onemogucavaju ulov. Tradicionalno najizdašnija ribarska škura je tek pocela, a trajat ce do 20. listopada. U tom razdoblju Mirna bi trebala osigurati zalihe plave ribe za odvijanje proizvodnje bez zastoja.


Podijeli: Facebook Twiter