Radnici iz BiH izolirani u Kazahstanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaest bosanskohercegovackih radnika, žrtava prevaranata koji su im obecali da ce u Kazahstanu imati dobru zaradu, nalaze se mjesec dana u svojevrsnoj izolaciji u toj državi, a tek je u cetvrtak jedan od njih medijima javio da žive u teškim uvjetima, prenijeli su u cetvrtak tiskani mediji u BiH.

Ni mjesec dana nakon okoncanja slicne drame bosanskohercegovackih državljana koji su bili prevareni i zatoceni u Iraku, slican scenarij ponovio se u Kazahstanu.

„U vrlo teškoj smo situaciji. Imamo samo jedan obrok dnevno - vodu od kupusa, rekao je za medije Zahid Kucevic u telefonskom javljanju iz Almatya.

Pojasnio je da se nalaze u jednoj prostoriji bez ikakvih uvjeta, u kojoj nema ni vode. U Kazahstan ih je po navodima Kucevica, doveo jedan poduzetnik iz Sarajeva koji im je obecao dobar posao i zaradu.

Nakon što su jedan mjesec radili, nisu im isplacene place. Posljednjih dvadeset dana su bez ikakvih prihoda i sredstava za život pa se ne mogu vratiti iz Kazahstana u BiH.

U ponedjeljak su kontaktirali veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Moskvi, koje im je obecalo pomoc kako bi se vratili kuci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter