Radnici IR.ZA-e u novu tvrtku?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnicima labinske tekstilne tvrtke IR.ZA ponuden je prelazak u novu tvrtku nakon što je 30-ak sindikalno udruženih radnika ovoga tjedna najavilo pokretanje ovrha nad imovinom tvrtki IR.ZA. i Amadio zbog neisplacenih placa za protekla tri mjeseca.

Poslodavac im, uz to, tri godine nije placao mirovinske i zdravstvene doprinose, tvrdi Leonida Bešic, sindikalna povjerenica u toj tvrtki.

Zaposlenici, njih ukupno 40-ak, trenutno su na cekanju, vele nam ispred ureda Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) išcekujuci sastanak. Prijavljeni su u IR.ZA.-i, a placu su primali preko tvrtke Amadio, ciji je vlasnik isti - Samuele Amadio.

U utorak im je ponuden prelazak u novu tvrtku, ciji bi vlasnici bili Dominik Paliska, dosadašnji voditelj pogona u IR.ZA.-i, te talijanski mehanicar koji je održavao strojeve. - Gotovo svim radnicima bit ce ponudeni novi ugovori, nastavak radnog odnosa u novoj firmi koju osnivam s kolegom, dosadašnjim mehanicarom, potvrdio nam je Paliska.

- Objašnjeno nam je da Samuele Amadio s tim poduzecem ne bio imao veze. Obecana nam je isplata akontacije u startu te kontinuitet ugovora. Ne bismo izgubili prava, a sve bi se reguliralo aneksima. Novi poslodavci, medutim, ne žele preuzeti dugove, pa ni one radnicima. Stav je sindikata da ne prelazimo u novu tvrtku dok nam se ne isplate minimalno dvije zaostale place, ali naravno da ce na kraju svaki radnik sam odluciti, rekla je Bešic.


Podijeli: Facebook Twiter