Radnici Ine protiv smanjenja plaća i otpuštanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisuću radnika Ine prosvjedovalo je danas pred sjedištem kompanije protiveći se planovima uprave o ustupanju dijela poslova drugim tvrtkama i osobama, smanjenju broja zaposlenih i namjeri poslodavca da pravilnikom o radu, umjesto kolektivnim ugovorom, regulira prava zaposlenih.

Prosvjed je organizirao Sindikat radnika Ine i društava Ine Inaš, uz podršku drugih sindikata koji djeluju u Ini te Udruge branitelja Ine.

Prosvjednici su zatražili potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se osigurati radnopravna i materijalna sigurnost radnika.

Predsjednica Inaša Maja Rilović upozorava da produžena primjena sadašnjeg kolektivnog ugovora istječe 31. ožujka, a da poslodavac nakon toga želi radnopravni status radnika riješiti jednostrano, pravilnikom o radu.

Pregovori su, po njezinim riječima, zapeli na članku koji štiti radnike od izdvajanja poslova, koji bi mogli prouzročiti višak radnika. To se posebice odnosi na 2.500 radnika zaposlenih u maloprodaji odnosno benzinskim postajama, kojima prijeti najveća opasnost od prelaska u drugu, novu tvrtku.

Prosvjednici su uzvikivali da neće pristati na raskid sadašnjih i potpisivanje novih ugovora o radu jer se boje snižavanja plaća i ukidanja prava koja sada imaju. Kazali su da će se zajedno oduprijeti takvim pokušajima uprave.

Istaknuli su i protivljenje, kako su naveli, odluci poslodavca kojom je utvrđen višak od 187 radnika u Ini, a zatražili modernizaciju rafinerija, širenje kompanije na domaćem i inozemnim tržištu i reviziju korporativnog upravljanja u skladu s vlasničkom strukturom.

Sindikalci su na prosvjedu upozorili da Ina kontinuirano smanjuje proizvodnju nafte i kondenzata. Po njihovim tvrdnjama, od 2010. godine do danas Ina je prepolovila proizvodnju prirodnog plina, a u istom razdoblju smanjila preradu nafte za 40 posto uz pad prodaje derivata za 50 posto.

Samo u zadnje tri godine broj radnika u Ina Grupi pao je za oko tri tisuće, iako je to suprotno stavovima MOL-a prilikom ulaska u vlasništvo Ine, kažu sindikati.

Sve to po njihovu mišljenju pokazuje da Ina ne vodi razvojnu politiku, što će dovesti do daljnjeg pada poslovnih aktivnosti i smanjenja korištenja kapaciteta i imati nepovoljne učinke na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

- Još se može razumjeti politika MOL-a koji radnike tretira kao trošak i kojem je stalo isključivo do profita, ali Vladu ne možemo razumjeti, čulo se na skupu, na kojem su prosvjednici podjednako MOL-u i Vladi uputili zvižduke i pogrde kao što su: "Lopovi!" i "Izdaja!".

Prosvjednici su istaknuli spremnost na štrajk, a potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak istaknuo je da se nada da će se sindikati s upravom ipak dogovoriti i neće morati poduzimati akcije uključujući štrajk.

Iz Ine su izrazili iznenađenost postupkom sindikata Inaš, jednog od četiri sindikata koji djeluju u Ini, koji je, kako je priopćeno iz kompanije, samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok su kolektivni pregovori još uvijek u tijeku.

U Ini ocjenjuju da se time očito pokušava politizirati daljnje pregovaranje i spriječiti mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja.

Ina navodi da je u kolektivnim pregovorima, usprkos nepovoljnom gospodarskom okruženju, ponudila povećanje materijalnih prava radnika kroz povećanja dodatka na plaću, jubilarnih nagrada i iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije te naknade za bolovanje. (Hina)

Vrdoljak uvjeren da će se u Ini ispoštovati radnička prava

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je danas da je uvjeren da i Uprava i sindikati u Ini rade svoj posao te da ima prostora da se ispoštuju sva moguća i realna radnička prava.

- Koliko ja imam informacije, kolektivno pregovaranje je u tijeku. Do kraja mjeseca je rok da se ispregovara i ja sam uvjeren da svatko tu radi svoj posao. Sindikati se bore za što veća radnička prava, i to je dobro. Ina dobro stoji, što znači da ima prostora da se ispoštuju sva moguća i realna radnička prava, a Upravi je posao da vodi tvrtku što bolje, rekao je Vrdoljak komentirajući današnji prosvjed radnika zaposlenih na Ininim benzinskim crpkama.

Na primjedbu da je Vlada rebalansom proračuna planirala povlačenje dobiti iz Ine, a da se istodobno pregovara o smanjenju radničkih prava, Vrdoljak je podsjetio da je u Ini prijašnjih godina ostala velika količina zadržane dobiti, a da nisu realizirane investicije u skladu sa zadržanom dobiti.

- Vlada razmišlja da ono što su zadržali moraju i investirati. Zato se i zadržalo. Ako se to nije učinilo prethodnih godina, to očekujemo ove godine, tako da dobit iz prošle godine može samo dijelom ići u isplatu. Jedno pravo se ne kosi s drugim. Nama je interes i da tvrtka radi i da se investira. Naravno da je tamo veliki prostor za velika radnička prava i siguran sam da će se ispoštovati, dodao je.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter