Radnici i poslodavci u ratu za plaće

Fina u Puli (M. ANGELINI)
Fina u Puli (M. ANGELINI)

Novi ovršni zakon, koji je na snagu stupio u ponedjeljak, ne jamči da će radnici brže naplaćivati plaće koje im duguju poslodavci. Iako se novim zakonskim rješenjem predviđa da djelatnici zbog neisplaćene plaće, naknade ili otpremnine mogu ovršiti račun svoje tvrtke, procedura nije jednostavna i pitanje je kako će to izgledati u praksi.

Ekonomski analitičari upozoravaju da problem može nastati zbog obaveze poslodavaca da radnicima izdaju pisane potvrde o neisplati plaće, po kojima bi se oni naplatili putom Fine.

- Poslodavac im treba dati potvrdu, a ta birokratska začkoljica komplicira cijeli postupak. Osim toga, ako radnik ovrši poslodavca, on će mu u prvoj prigodi možda dati otkaz, smatra ekonomski konzultant Damir Novotny.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel napominje da je to korak u pravom smjeru: "Postupak ovršnih radnji preko Fine sada je nešto jednostavniji, no ako se poslodavcima dopušta poslovanje s blokiranim računima, kao što je to bio slučaj u zadnjih 20-ak godina, onda se ništa ne mijenja. Poslodavci su do sada mogli povremeno isplaćivati plaće preko drugih tvrtki i slično. Radnici su mogli preko pokretanja stečajeva naplaćivati plaće, ali nije ih se moglo isplaćivati iz stečajne mase društava osnovanih za 20 tisuća kuna".

Po podacima iz Porezne uprave, u Hrvatskoj bez plaće radi oko 80 tisuća radnika. Za njih poslodavci ne mogu uplaćivati ni doprinose, a zaposleni su u oko 30 tisuća poduzeća. Dio poslodavaca u problemima, njih 1.500, koji zapošljavaju 25 tisuća radnika, zatražio je reprogramiranje dugova prema državi. Oko 55 tisuća radnika - po tim podacima - nema velike šanse da im se uplate doprinosi ili plaća.

Blokada računa tvrtki, što je može provesti Porezna uprava zbog neisplate doprinosa te po novim propisima i zaposlenici zbog neisplaćenih plaća, možda je jedino rješenje.

- Poslodavac je i dosad bio dužan izdati radniku ovjerenu potvrdu o neisplaćenoj plaći, ako mu je za prethodni mjesec nije isplatio. No, postavlja se pitanje - što učiniti ako on ne izda tu potvrdu? Treba zvati inspekciju, oni izlaze u nadzor, zatim to prelazi u nadležnost sudova i stvar se komplicira. Od neisplate plaća do sjedanja na račun proći će najmanje tri mjeseca, veli Novosel.

Novi ovršni zakon donosi i niz drugih izmjena u prisilnoj napravi dugova. Ukinuti su javni ovršitelji te se uvodi registar zadužnica, odnosno umrežavaju se Fina i javnobilježnički uredi. Sve postojeće zadužnice morat će se, prije naplate, uvesti u registar, čija je svrha sprječavanje dvostrukih zaduženja. (piše D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter