Radnici HŽ Carga prosvjeduju na Markovu trgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 500 radnika HŽ Carga krenulo je s Glavnog željezničkog kolodvora na prosvjed na Trg Svetoga Marka tražeći da Uprava HŽ Carga povuče Pravilnik o organizaciji kojim se 804 radnika proglašava tehnološkim viškom.

Prosvjed organiziraju Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske, koji također traže izmjenu novog kolektivnog ugovora, koji je Uprava HŽ Carga potpisala sa Sindikatom strojovođa Hrvatske, tvrdeći da su u njemu uvedeni protuzakoniti kriteriji za stavljanje na listu tehnološkog viška radnika.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač ustvrdio je da su se na listi tehnološkog viška našli radnici bez kojih se ne može obavljati prijevoz robe na željeznicama.

Kroz odredbe tog kolektivnog ugovora obmanjuju se javnost, Vlada i porezni obveznici jer se s predviđenim otpuštanjima neće izbjeći stečaj HŽ Carga.

Forgač je rekao da sindikati imaju vlastite prijedloge ušteda, koje bi bile trenutne i omogućile HŽ Cargu stabilno poslovanje.

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić poručio je da se prosvjed organizira isključivo zbog opstanka HŽ Carga, njegovih radnika i njihovih obitelji. "To što je napravljeno s pravilnikom i kolektivnim ugovorom je prijevara i laž", rekao je Maršić.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić obećao je da će se provesti trenutne uštede te da će se tvrtka pokrenuti, ali u HŽ Cargu i dalje nema novca za plaće i restrukturiranje, kaže Maršić.

Tražimo kriterije jednake za sve, a HŽ Cargo bez radnika i rada neće opstati, naglasio je Maršić.

Sindikalci upozoravaju da HŽ Cargo ima dvije milijarde kuna duga s državnim jamstvima, pa ako se situacija ne promijeniti taj dug će biti opterećenje i za sve građane Hrvatske.

Hajdaš Dončić: Nema alternative rezovima u HŽ Cargu

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pozvao je sindikate u HŽ Cargu, koji danas prosvjeduju na Markovu trgu, da razgovaraju s Upravom tvrtke, naglasivši da HŽ Cargo treba opstati, ali nema alternative rezovima jer tvrtka ima višak zaposlenih.

"Nema alternative smanjenju broja radnika u HŽ Cargu", rekao je Hajdaš Dončić novinarima ispred Banskih dvora uoči sjednice Vlade.

Od 1. srpnja prošle godine promet roba je liberaliziran, a HŽ Cargo, kad ga uspoređujemo s kompanijama istog opsega prevezenog tereta, nažalost ima višak radne snage, ustvrdio je ministar.

Vladi je u interesu da HŽ Cargo opstane, poručio je Hajdaš Dončić i pozvao prosvjednike iz Sindikata hrvatskih željezničara i Sindikata željezničara Hrvatske da razgovaraju s Upravom tvrtke.

"Snažno smo orijentirani na spas Carga, Vlada će preuzeti obveze slično kao što je preuzela za Croatia Airlines, ali rezovi su potrebni, iako nisu popularni", rekao je.

Dobro je što u sustavu željeznica postoji željeznički fond, jer to znači da, ako radnici ne odaberu poticajnu otpremninu, mogu se tri godine financirati iz fonda, tako da imaju dovoljno vremena pronaći novi posao, kazao je Hajdaš Dončić. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter