Radnici Herculanee ipak u štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Herculaneinog odjela Cistoce krecu u štrajk upozorenja koji ce trajati od nedjelje u 10 do ponedjeljka u 18 sati. Drugim rijecima, to znaci da se gradanima u tom razdoblju nece odnositi smece niti ce se cistiti ulice. Ako ne u nedjelju, kada se smece ne odnosi, gradani ce problem osjetiti vec iduci dan. Ako ovaj štrajk upozorenja ne uspije, iduci ponedjeljak ujutro u štrajk krece citava Herculanea, a s njima ce u štrajk solidarnosti krenuti i druga komunalna poduzeca, odnosno ustanove, i to prema odluci Štrajkackog odbora, od cijeg smo predsjednika Brune Bulica i doznali informaciju.

Štrajk organiziraju Sindikat Istre i Kvarnera te Sindikatom radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima. Prema Bulicevim rijecima, na takav postupak odlucili su se zato što mirenje koje je održano u srijedu i petak nije uspjelo. Prihvacen je svega jedan zahtjev sindikata, i to za otvaranje kolektivnih pregovora o cijeni rada za iducu godinu, sukladno odredbama Kolektivnog ugovora. Ostali zahtjevi, poput isplate božicnice, nisu ispunjeni, iako je ona, kako kaže Bulic, bila u poslovnom planu za ovu godinu u svim društvima i ustanovama u gradskom vlasništvu.

"Pokušali smo pronaci neki drugi 'manevarski prostor' ili neki kompromis da bi se našao novac za božicnicu, ali direktori poduzeca nisu bili spremni, iz cega se vidi da iza te odluke stoji gradonacelnik Boris Miletic", kaže nam Bulic. Pojasnio je da se štrajk mora najaviti unaprijed, tocno vrijeme i mjesto te njegov razlog, a prije toga ide postupak mirenja koji traje pet dana, no postupak mirenja nije uspio. Kako kaže, božicnica nije blokirana samo u Herculanei, ali za sada samo oni krecu u štrajk.

- Posebno zabrinjava to što u vezi s božicnicom dosad nismo imali problema s direktorima komunalnih poduzeca niti s ravnateljima ustanova kojima je osnivac Grad Pula, a nije se govorilo ni o nemogucnosti isplate božicnica koje su bile predvidene planom poslovanja, kaže Bulic. Gradonacelnik Miletic ce se o ovim stavovima ocitovati na konferenciji za novinare koju je sazvao za nedjelju.


Podijeli: Facebook Twiter