Radnici Glasa Istre idu u štrajk!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postupak mirenja izmedu Sindikata novinara Hrvatske, podružnice Glas Istre, i poslodavca, Glasa Istre novine, okoncan je neuspješno. Sastanak se održao jucer u prisustvu miriteljice Suzane Racan Stern, kao predstavnice Gospodarsko-socijalnog vijeca, koja je nakon gotovo cetiri sata bezuspješnog pregovaranja konstatirala da mirenje nije uspjelo, kazala je Maša Jerin, povjerenica sindikata na presici održanoj u petak u redakciji Glasa Istre.

U priopcenju sindikata koje je Jerin podijelila novinarima navodi se da "poslodavac, odnosno clan Uprave Albert Faggian, i dalje ostaje pri svome, odnosno pokazao je da nema namjeru pregovarati oko kljucnih tocaka u kolektivnom pregovoru koje se ticu materijalnih prava radnika te je potvrdio da mu je namjera otpustiti, kako je kazao, 30-ak radnika te istovremeno smanjiti placu.

Miriteljica je prvo predložila da se mirenje odgodi i da se poslodavac obveže dostaviti podatke Sindikatu o financijskom stanju tvrtke te pregled starih i novih koeficijenata radnih mjesta, što je Faggian i prihvatio. No, na naše pitanje hoce li ova odgoda mirenja dovesti do drugacijeg stava Uprave oko visine placa i smanjenja broja radnika, Faggian je decidirano kazao da nece."



"Sindikat je bio za apsolutnu suradnju i tijekom postupka mirenja, ali nakon takvog tvrdokornog stava Uprave, konstatirao je da nema smisla odgadati sastanak ukoliko on nece donijeti nikakve pomake na bolje za radnike nakon cega je miriteljica predložila zakljucak da mirenje nije uspjelo. Svojim je ponašanjem Faggian i tijekom jucerašnjeg mirenja samo potvrdio ono što je radio tijekom šest mjeseci pregovora, a to je da ne pregovara u dobroj vjeri jer mu namjera nije pregovarati, vec naredivati", kazala je Jerin.

Napomenula je da prema Zakonu o radu nakon neuspješnog postupka mirenja radnici mogu krenuti u štrajk i to je intencija i radnika Glasa Istre.

"Medutim, upravo je jucer, na dan mirenja, na Županijskom sudu doneseno rješenje da, ako radnici Glasa Istre krenu u štrajk, njih 20 mora raditi i novine moraju svejedno izlaziti! Ovu sramotnu odluku donijela je sutkinja Županijskog suda u Puli Ondina Vidulin-Matijevic koju je ovaj sud imenovao za predsjednicu arbitražnog vijeca u postupku koji je pokrenuo poslodavac.

Naime, tražio je da se utvrde pravila o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka ili iskljucenja s rada, a sve da bi onemogucio radnicima da se štrajkom bore za svoja prava jer, ako novine izlaze, štrajk gubi svaki smisao", kazala je Jerin.



Sindikat, koji je u arbitražnom vijecu predstavljala odvjetnica Loredana Štok, tražio je samo da se poštuje Zakon o radu u kojem je definirano koji su poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, a to su oni proizvodno-održavajuci te nužni. Prvima se osigurava obnavljanje rada neposredno nakon završetka štrajka, a u druge spadaju poslovi koji su prijeko potrebni radi sprjecavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti ili zdravlja pucanstva.

"Rad novinara i svih djelatnika u Glasu Istre ne spada u nužne poslove, mi nismo doktori da bi zbog neizlaženja novina netko umro, naš štrajk ne ugrožava niciji život ili zdravlje pucanstva! Jedino radno mjesto na kojem bi, eventualno, trebalo raditi za vrijeme štrajka je ono administratora sistema i to samo toliko da kontrolira da server ne padne", porucila je Jerin.

Iz sindikata smatraju i da je sutkinja prekršila zakon u dijelu u kojem se jasno kaže da se odredivanjem poslova ne smije onemoguciti ili bitno ograniciti pravo na štrajk.

"No, upravo je to Vidulin-Matijevic ucinila, onemogucila radnicima Glasa Istre da koriste efekte štrajka kao legitimno oružje u borbi za radnicka prava. Iako mi, zapravo, možemo krenuti u štrajk, sutkinja je ovim cinom obezvrijedila svaki smisao štrajka i porucila, ne samo nama, nego i svim radnicima u medijima, da je izdavanje novine djelatnost koju radnici ne smiju nikada prekidati!



Znakovito je da sutkinja u svojem obrazloženju odluke koristi identicne rijeci koje smo culi od Uprave, odnosno Faggiana. Ona se brine o poslovanju tvrtke, govori da bi štrajk imao negativne posljedice na Glas Istre novine, što zasigurno nije trebao biti smisao ove arbitraže, kazala je Jerin koja je potom citirala odluku Vidulin-Matijevic: "Gledište predsjednika ovog arbitražnog vijeca je da kada bi se i prihvatio prijedlog sindikata, u smislu da se pravilima odredi samo posao administratora sustava, što u naravi znaci da novine uopce ne izlaze, da bi radnici takvom odlukom bili dovedeni u vrlo nepovoljan položaj obzirom na prisutnu gospodarsku situaciju u zemlji, cak da bi takva odluka za njih predstavljala štetnu odluku".

Jerin je dodala se argumenti poslodavca posebice mogu vidjeti u dijelu objašnjenja sutkinje u kojem se navodi: "Cinjenica da Glas Istre, kao novina karakteristicna za istarsko podrucje, na kojem je i najveca prodavanost tih novina, ne izlazi jedan, a vjerojatno i više dana, zasigurno bi utjecalo na stav dugogodišnjih citatelja prema toj novini, što upucuje na gubitak citatelja, a gubitak citatelja znaci i prestanak potrebe za izdavanjem tih novina, tim više što postoje statisticki podaci da prodavanost te vrste pisanih medija, napretkom tehnike i pismenošcu gradana u tom smislu opada. Izlaskom novina znatno manjeg sadržaja i znatno manjeg obima informacija osigurava se obavljanje rada i neposredno nakon štrajka, što bi bio zajednicki interes radnika i poslodavca…".

"Ovakva odluka predsjednice arbitražnog vijeca gotovo da je bila ocekivana, jer je vec na prvom rocištu sutkinja pokazala svoju 'nepristranost' kada je izjavila: "Bilo bi zaista ružno da novine izlaze s bijelim stranicama". Sutkinji je to ružno, a to što se radnicima najavljuju otkazi, to što poslodavac konstantno krši zakon, to valjda nije ružno?



Sindikat može samo konstatirati da se radnike u Glasu Istre tjera na rad upravo kada ga oni namjeravaju obustaviti jer im je štrajk ostao još jedino legitimno sredstvo borbe u zaštiti svojih prava. Sutkinji Ondini Vidulin-Matijevic i cijeloj javnosti porucujemo da neizlaženje novine tijekom opravdanog štrajka ne bi ugrozilo ponovni izlazak novina, a niti prouzrocio famozni gubitak citatelja. No, to ce sigurno uzrokovati neosporna, a sada i javnosti poznata cinjenica da su naše novine zbog politicke kontrole vladajuce istarske stranke sve manje slobodne i sve manje nezavisne", kazala je Jerin.

Istaknula je i da je Glas Istre postao novina u kojoj se "novinari otvoreno i sve ucestalije cenzuriraju i u kojoj se drsko i bahato zabranjuje cak i objava priopcenja našeg sindikata koji okuplja 117 radnika, a sada tim istim radnicima i sutkinja Županijskog suda želi ugušiti svaki smisao štrajka. Takve novine nitko ne želi, a najmanje citatelji!".

Odvjetnica Štok je takoder reagirala na odluku Vidulin-Matijevic. "Protiv odluke nije dopuštena žalba, ali sukladno mom profesionalnom uvjerenju i svjetonazoru, nije dopuštena niti šutnja. Arbitražno vijece je uz predsjednicu imalo i dva clana - pravnika Bruna Bulešica, kojeg je imenovala Uprava, i mene koju je imenovao Sindikat novinara.

Odgovorno tvrdim da arbitražno vijece nije donijelo tu odluku, vec da je to samostalna odluka predsjednice arbitražnog vijeca. U donošenju odluke meni kao arbitru nije uopce dana mogucnost da sudjelujem.

Smatram da je to nedopustivo i da je predsjednica arbitražnog vijeca prekoracila svoje ovlasti predsjednice kada arbitrima nije uopce dala mogucnost da se o odluci izjasne glasanjem. Što se tice samog sadržaja odluke, moram jasno i nedvosmisleno naglasiti da iza takve odluke ja kao clan arbitražnog vijeca ne stojim jer ona u svojoj suštini zapravo znaci zabranu štrajka", kazala je Štok, koja je reagiranje poslala i predsjedniku Županijskog suda u Puli.

Na pitanje kada ce štrajkati te hoce li se pridržavati sporne odluke, Jerin je odgovorila da ce u dogovoru sa sindikalnom središnjicom štrajk poceti za nekoliko dana.

"Za razliku od našeg poslodavca koji ne poštuje zakone, pa cak ni ugovore koje je sam podijelio radnicima, mi zakon poštujemo, a iako smatramo da je odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati tijekom štrajka sramotna, postupat cemo sukladno sa zakonom", zakljucila je Jerin.


Podijeli: Facebook Twiter