Radnici ginu na gradilištima za SP u Kataru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament i Međunarodna nogometna federacija (FIFA) zabrinuti su zbog sve većeg broja poginulih radnika te katastrofalnih uvjeta rada na gradilištima stadiona i popratnih objekata za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Kataru. Međutim, katarske vlasti su im poručile da 'ne pretjeruju'.

Prema posljednjim podacima u Kataru su poginula 44 radnika, a uzroci smrti su brojne nesreće, ali i srčani udari jer su radili po nesnosnoj vrućini. Prava većinom stranih radnika ozbiljno su narušena, a neki već mjesecima nisu dobili plaću.

"Europski parlament izražava zabrinutost zbog situacije s radnicima na sportskim objektima. Zastupnici parlamenta pozivaju katarske vlasti da radnicima osiguraju uvjete za rad u skladu s međunarodnim standardima ljudski prava," poručili su iz Europskog parlamenta. Pozvali su i Fifu da pošalje jasnu poruku tamošnjim vlastima, ali i brojnim europskim kompanijama koje tamo rade, kako se iskorištavanje radnika neće tolerirati, 

"FIFA morao biti svjesna postojećih problema u Kataru. Trebali su uvjetovani svoju odluku o provedbi konkretnih reformi ljudskih prava," poručila je predsjednica Pododbora za ljudska prava Barbara Lochbihler.

Katarske vlasti su optužbe za zlostavljanje sezonskih radnika opisali pretjeranim. "Katarska vlada ozbiljno razmatra optužujuće navode o uvjetima rada na gradilištima. Katar je posvećen poboljšanju uvjeta rada i namjeri da poduzme odgovarajuće mjere protiv građevinskih kompanija koje ne poštuju prava radnika," poručile su tamošnje vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter