Radnici Diokija i Dalmacijavina postigli dogovor s ministarstvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici stožera za obranu Diokija i zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradovic Mazal izvijestili su nakon sastanka u utorak da su dogovorili deblokadu racuna i pokretanje proizvodnje u Diokiju, vlasnicko restrukturiranje po hitnom postupku te isplatu zaostalih placa nakon pokretanja proizvodnje.

Istovjetan dogovor postignut je i na prethodnom sastanku, izmedu predstavnika stožera i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsica.

Vlasnicko restrukturiranje trebalo bi biti provedeno u iducih šezdeset dana, do održavanja skupštine dionicara, rekla je Obradovic Mazal koja je ocijenila da je u Diokiju, kao strateški važnoj tvrtki, važno što prije ponovo pokrenuti proizvodnju.

Po njezinim rijecima, Vlada je preko tvrtki u državnom vlasništvu vec dosta ucinila da se to ostvari. Uvjeti za pokretanje proizvodnje su stvoreni, a to ce omoguciti i isplatu placa, dometnula je.

Najavila je da ce Vlada pomoci restrukturiranje i da ce sa sindikatima i stožerom dnevno pratiti situaciju. Pozvala je i Upravu da pridonese restrukturiranju.

Sastanku je prethodio prosvjedni skup radnika Diokija koji su se razišli nakon što su culi rezultate sastanka svojih predstavnika s ministrom Mrsicem.

Ministarstvo gospodarstva dalo je pak vlasniku tvrtke Traubi International Salomonu Berkowitzu rok do 17 sati da u AUDIO dostavi plan restrukturiranja, odgovor na prijedlog kupoprodajnog ugovora i dokaz o kvalitetnom bankovnom jamstvu uz ponudu za kupnju Dalmacijavina, izjavila je Obradovic Mazal nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima Dalmacijavina.

Ako to Berkowitz ne ucini, Dalmacijavino je podložno zakonskom okviru za pokretanje stecaja, rekla je Obradovic Mazal.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijaševic izjavio je da je zadovoljan rezultatima sastanka jer je postignut glavni cilj prosvjeda radnika Dalmacijavina, a to je da doznaju u kojoj su fazi pregovori o ulasku Traubi Internationala u Dalmacijavino.

- Nema više kupovanja vremena, sada znamo da nisu dostavljeni traženi dokumenti da bi Berkowitzova ponuda bila uredna, rekao je Matijaševic.Dodao je da bi radnici željeli da privatizacija uspije i da Dalmacijavino ponovo pocne raditi.

Matijaševic je takoder izvjestio da je postignut dogovor o isplati dviju placa radnicima Dalmacijavina od ukupno pet koliko im poduzece duguje. "Zadovoljni smo, ono po što smo došli, to smo dobili na kvalitetan nacin", rekao je Matijaševic.

Nakon što su sindikalci okupljenim prosvjednicima ispred ministarstva priopcili rezultate sastanka, oni su se razišli i prosvjed je okoncan.


Podijeli: Facebook Twiter