Radnici Dine blokirali ulaz u tvrtku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Dine Petrokemije kod Omišlja na Krku jutros su blokirali ulaz u tvrtku tražeci isplatu zaostalih placa i rješavanje stanja tvrtke. Oko 350 radnika nije dobilo šest placa za ovu godinu, placu za prosinca prošle godine i još oko 60 posto jedne place iz prijašnjih godina.

Predstavnik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljevic novinarima je pred ulazom u tvrtku, gdje se okupilo dvadesetak radnika, kazao da postoje konkretne ponude za ulazak u vlasništvo Dine.

Po saznanjima sindikata, konkretnu ponudu dala je francuska tvrtka ARKEMA, jedna od vodecih petrokemijskih tvrtki u Europi, ali i azerbajdžanski MES. Po svim kalkulacijama proizvodnja u Dina Petrokemije može biti profitabilna, naveo je Mihaljevic.

Usto, tvrtka BIOM u vlasništvu Miroslava Gadže zainteresirana je za otkup zemljišta u vlasništvu Dine i to za izgradnju postrojenja za proizvodnju biogoriva, kazao je. Tako bi se otvorila nova radna mjesta i umanjili jedinicni fiksni troškovi lokacije, tvrdi sindikat.

Nije jasno zašto Vlada nije raspisala medunarodni natjecaj ako se traži strateški partner, kao što je to ucinjeno u brodogradnji, navode u sindikatu.

Ako unatoc svemu navedenom, službena politika odluci da Dina ide u stecaj, radnici zahtijevaju da se iz prodaje vlastite imovine Dine isplate sve zaostale place i otpremnine prije otvaranja stecajnog postupka i to po važecem Kolektivnom ugovoru, jer bi samo to bilo u skladu sa svim višemjesecnim najavama i obecanjima ministara, istice sindikat dodajuci da su u protivnom spremni na krajnju radikalizaciju akcija.

Glavni ulaz u tvrtku ostat ce blokiran do daljnjega, najavili su radnici. Predsjednik Sindikata radnika Dine Naim Bulat ogorceno je ustvrdio da sadašnja Vlast ne pokazuje socijalnu osjetljivost unatoc socijaldemokratskom usmjerenju. Upitao se zašto se Vlada ne bori za prava radnika, prvenstveno da im se isplate zaradene place.

Bulat je upozorio da radnici Dine cuvaju postrojenja sa stotinama tona opasnih i kancerogenih tvari koji su realna opasnost za cijelo podrucje i turizam, ako se dogodi bilo kakav incident. Naglasio je da se više mjeseci ne ulaže u održavanje postrojenja pa je mogucnost incidenta sve veca.

Radnici se žale da im nitko od mjerodavnih ne odgovara na pitanja koja postavljaju vezano uz buducnost tvrtke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter