Radnici Bojoplasta u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šezdesetak radnika pulskog Bojoplasta od ponedjeljka je u štrajku, a jucer su se ispred ulaza u poduzece novinarima obratili povjerenica Sindikata graditeljstva Hrvatske Ružica Labinjan i županijski povjerenik Saveza samostalnog sindikata Hrvatske Slobodan Kapor. Po nalogu Uprave, radnici su dobili zabranu održavanja konferencije za novinare unutar kompleksa Bojoplasta, a novinarima je cak bilo zabranjeno parkiranje vozila na parkiralištu unutar objekta. Ogorceni zbog kontinuiranog otezanja s isplatom placa, u štrajk su krenuli po drugi put, nakon samo mjesec i pol, sada zbog neisplate placa za ožujak, a pogon namjeravaju držati van stroja sve dok Uprava ne udovolji njihovim zahtjevima. Sindikalna povjerenica Ružica Labinjan veli da je placa za ožujak tek kap koja je prelila cašu, jer Uprava radnicima duguje i isplatu regresa za prošlu godinu u iznosu od 1.800 kuna, jubilarne nagrade i božicnicu, a nekim radnicima nisu isplacene ni place za tromjesecni rad u Rusiji.
- Radnici štrajk provode u miru i bez ikakvih incidenata. Svi mirno sjedimo i cekamo da nas Uprava obavijesti o svojim potezima jer od pocetka štrajka od njih nemamo nikakvih informacija. Iako su nam pisanim putem 22. svibnja obecali isplatu, to se nije dogodilo. Mi samo želimo raditi i za to biti placeni, rekla je Labinjan, dodavši da bi se danas s radnicima trebali sastati predsjednici Uprave Bojoplasta Hrvoje Puljiz i Industrogradnje Josip Galinec. Podsjetila je da se Uprava s radnicima susrela netom po okoncanju travanjskog štrajka, no bez konkretnih pomaka. Županijski povjerenik SSSH-a Slobodan Kapor veli da je Uprava na sastanku obecala da ce radnicima podastrijeti plan poslovanja iz kojeg bi se trebalo vidjeti u kojem smjeru ide firma te koji su planirani poslovi.
- Štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva. Nikako ne možemo biti zadovoljni, jer smo vec bezbroj puta dobivali obecanja o tome da je Industrogradnja zainteresirana za razvoj Bojoplasta, koji bi trebao imati važnu ulogu u završnim gradevinskim radovima. Takoder, Uprava je radnicima na sastanku svojim obecanjima dala naslutiti da joj je u interesu razvoj Bojoplasta i povecanje radnih mjesta. Žalosno je da se radnici za svaku placu sada trebaju boriti ovakvim putem. Ocito ce se ovakva situacija nastaviti jer sada radnici mogu ocekivati placu za ožujak, dok za travanj i svibanj još ne postoje legalne mogucnosti za pokretanje štrajka, rekao je Kapor. Po njegovim rijecima Bojoplast u ovom trenutku ima potraživanja u iznosu od 3 milijuna kuna. Glavni im je izgovor da im narucitelji ne placaju za odradeni posao.
- Ako Bojoplast na štetu radnika ucjenjuju narucitelji poslova, onda po tom pitanju treba pokrenuti sudski postupak, jer inace se naruciteljima daje do znanja da i dalje mogu sklapati poslove s Bojoplastom, dok s druge strane radnici za to nece biti placeni, upozorio je Kapor.Vecina radnika uvjerena je da je u firmi sve krenulo nizbrdo dolaskom Josipa Galinca, koji ih, tvrde, svojim ponašanjem prisiljava da sami daju otkaz, jer navodno s Bojoplastom ima sasvim drugacije planove. Radnici sumnjaju da je Galincu u interesu samo domoci se do vrijednih nekretnina Bojoplasta, koje se protežu na gotovo 15 tisuca kvadrata i cija se vrijednost procjenjuje na nešto više od tri milijuna eura. Takoder tvrde da Bojoplast u nekretninama i dionicama ima gotovo 7 milijuna eura. Pritom spominju dionice Jadranke s Malog Lošinja, tri stana u Porecanki i gradevinsko zemljište u krugu pulske Opce bolnice. Iako nisu optimisticni po pitanju današnjeg sastanka, na kojem bi trebali razgovarati s clanovima Uprave, od štrajka do isplate placa ne namjeravaju odustati.


Podijeli: Facebook Twiter