Radnici Bojoplasta postali tehnološki višak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu dana nakon što su prvim štrajkovima pokušali izboriti zaostale place, radnici Bojoplasta su na prijedlog Uprave ovih dana pristali biti proglašeni tehnološkim viškom, cime su uspjeli ostvariti svoja prava na Zavodu za zapošljavanje.

Završetak je to radnicke i sindikalne borbe da obustavom pogona i štrajkom pokušaju dobiti neisplacena primanja, a cini se i definitivan kraj nekad uspješne pulske firme.

Iako je odlazak radnika bila krajnja opcija, regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivica Blaževic veli da zaposlenici nisu imali nikakvog izbora te da su zbog ponašanja Uprave bili primorani prihvatiti i ovo malo što im se nudi jer bez ikakvih primanja nisu imali osnovna sredstva za život. Naglasio je da su se radnici na to dodatno odlucili jer u firmi vec duže nije bilo nikakvih pomaka.

Blaževic veli da je dijelu radnika poslodavac isplatio po deset tisuca kuna, a Uprava se, tvrdi, obvezala u roku tri mjeseca isplatiti i ostala potraživanja. Rekao je da su djelatnici nakon proglašenja tehnološkog viška i sporazumnog otkaza uspjeli barem ostvariti prava na birou rada, dodajuci da ih sindikat i dalje podržava u tužbi koju na pulskom Opcinskom sudu planiraju podignuti protiv Uprave Bojoplasta.

Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Slobodan Kapor rekao je da su radnici putem sindikata zatražili ovrhu da bi naplatili barem dio onoga što im tvrtka duguje. Naime, zahtjeve za ovrhom predalo je 48 zaposlenika, a uspiju li dobiti spor, bivši poslodavac bi radnicima trebao isplatiti oko 2,5 milijuna kuna u bruto iznosu.

Zaposlenici i dalje vjeruju da ce sudskim putem uspjeti dobiti sve ono što im pripada po kolektivnom ugovoru, a radi se o placama, otpremninama, jubilarnim nagradama, regresu, solidarnim pomocima i naknadama za bolovanje.

Vrijeme ce pokazati što ce se sada dogadati s vrijednim nekretninama Bojolasta koje zasad još zjape prazne i jesu li tocne sumnje radnika koji su od pocetka tvrdili da ih je pod krinkom recesije Uprava željela prisiliti da sami odu jer s vrijednim zemljištem i pogonom Bojoplasta imaju sasvim druge poslovne planove.


Podijeli: Facebook Twiter