Radnici blokirali sve ulaze i izlaze iz Brodosplita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Brodosplita, kojima je jutros onemogućen ulazak u poduzeće, blokirali su sve ulaze i izlaze izražavajući tako nezadovoljstvo što je pokrenut disciplinski postupak protiv njih zbog sudjelovanja u jučerašnjim i prekjučerašnjim prosvjedima.

"Zbog sumnje u sudjelovanje u nelegalnoj obustavi rada i nasilnim radnjama pokrenut je disciplinski postupak protiv 254 radnika i njihovo udaljavanje s rada", izjavio je novinarima Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Grupe DIV, koja je vlasnik Brodosplita.

Laušić je rekao kako će tim radnicima biti ponuđeno da se pismeno očituju o disciplinskoj mjeri i nakon njihova pismena očitovanja odlučivat će se o njihovoj daljnjoj sudbini, odnosno hoće li im se ukinuti suspenzija ili neće.

Radnici su organizirali blokadu ulaza u Brodosplit na poziv predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića koji je došao među njih i predložio da tako postupe.

"Molim vas da živim štitom, svojim tijelima, blokirate ulaze ali se pri tomu nemojte služiti nikakvim nasiljem nego neka to bude pasivan otpor. Neka ova blokada traje sve dok se ne ukine rješenje Uprave o pokretanju disciplinskih mjera protiv radnika Brodosplita i dok ih se ne vrati na njihova radna mjesta", rekao je Matijašević.

On je također kazao da se radnicima, koji su na radnim mjestima i ne prosvjeduju, omogući izlazak iz kruga Brodosplita ako to žele, ali da ih se pritom pozove da se solidariziraju s radnicima koji su organizirali blokadu.

Nakon što je počela blokada na mjesto događanja došao je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kojeg su nazočni pozdravili burnim pljeskom. Matijašević je izvijestio Baldasara da su blokirani ulazi i izlazi zbog disciplinskih mjera koje je Uprava pokrenula protiv radnika Brodosplita. Gradonačelnik Baldasar je rekao da radnici imaju pravo na nezadovoljstvo, ali ih je zamolio da ne prave nikakve incidente. Nazočni predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić obećao je Baldasaru da neće biti incidenata.

Baldasar je izvijestio kako je jutros razgovarao s predsjednikom Uprave Brodosplita Tomislavom Debeljakom. "On mi je rekao da je spreman nastaviti pregovore u utorak, kako je to jučer dogovoreno, i on ne bi želio da se dogode bilo kakvi incidenti", rekao je Baldasar.

Odgovarajući na novinarska pitanja Baldasar je kazao da su o novonastaloj situaciji u Brodosplitu upoznati ministri Branko Grčić, Mirando Mrsić i Ivan Vrdoljak. Šegvić je pozvao Baldasara da o najnovijem razvoju situacije u Brodsplitu izvijesti i premijera Zorana Milanovića.

Potom je Ozren Matijašević pitao Baldasara: "Gradonačelniče, osjećate li se vi nesigurno među teroristima", referirajući se na Debeljakove izjave u kojima dio radnika naziva teroristima.

"Ja se tako ne osjećam", odgovorio mu je Baldasar.

Oko Brodosplita sve je kaotičnije i sve su burniji uzvici kojima se Debeljaka proziva pogrdnim imenima.

Matijašević najavio kaznenu prijavu protiv Vlade
Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević najavio je danas da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Vlade Republike Hrvatske zato što ne kontrolira provedbu kupoprodajnog ugovora s Brodosplitom iako je, kako je istaknuo, država prodavatelj dionica Brodosplita.

"Pričekat ćemo tijek ovog tjedna, a onda ćemo uputiti kaznenu prijavu protiv prodavatelja", rekao je Matijašević novinarima okupljenim ispred ulaza Brodosplita gdje su danas nezadovoljni radnici organizirali blokadu ulaza u poduzeće i izlaza iz njega.

Matijašević je rekao da već mjesec i pol dana čeka odgovor Vlade Republike Hrvatske, ministra gospodarstva i tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadrobrod na zahtjev da se očituju o tome kontroliraju li kupoprodajni ugovor s Brodosplitom i ispunjavaju li svoje obveze kao prodavatelji. To jest, provodi li se kupoprodajni ugovor, kazao je Matijašević i podsjetio da po ugovoru program restrukturiranja i preuzete obveze u trajanju od pet godina kontrolira, temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske, tvrtka Hrvatska brodogradnja Jadrobrod. (Hina)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter