Radnici Arene u Europskom parlamentu


Radnici Arene Modne kuće Pula koji štrajkaju gotovo dva mjeseca, danas su posjetili Europski parlament u Strasbourgu na poziv europarlamentarca Marina Baldinija gdje su prezentirali problem ove nekada jake tekstilne tvrtke koja je desetljećima bila gospodarski ponos i simbol Pule, Hrvatske pa i bivše Jugoslavije. U priopćenju koje su poslali pišu da je u Parlament stiglo 18 radnika Arene, a zastupnik Baldini poželio im je dobrodošlicu i objasnio da je cilj ovog posjeta upoznavanje zaposlenika s mogućnostima korištenja Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji te će nastojati pronaći način kako pomoći radnicima Arena Modne kuće Pula.

Radnici u štrajku napravili su prezentaciju na kojoj su predstavili svoju tvrtku koju Puljani i dalje zovu Arena trikotaža, te zbivanja koja su dovela do njena financijskog kraha. Na prezentaciji su prisustvovali i zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP), Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti), Ivana Maletić (HDZ), Andrej Plenković (HDZ) te Tanja Babić, predstavnica Hrvatskog sabora u Europskom parlamentu. Od zastupnika su dobili podršku te su ih uputili na mogućnosti daljnjeg djelovanja.

Oko 65 radnika Arene, koliko ih je ostalo u ovoj propaloj tvrtki, plaće nisu primili još od lipnja prošle godine, a samo su na početku štrajka dobili jednu plaću, i to onu za siječanj. Ukupno bez primanja radnici i njihove obitelji, žive već deset mjeseci, a štrajk su pokrenuli 21. veljače, nakon čega su smjesta pozvali nadležne institucije da ispitaju poslovanje ove tvrtke i gdje je nestao novac. Naime, u Areni je postojala interna štednja gdje je radnicima i sadašnjim umirovljenicima blokirano oko 5,8 milijuna kuna.

Radnici su izdvajali novac i u kasu uzajamne pomoći, a danas su i ta sredstva nedostupna. Pitaju se i gdje je završio višemilijunski iznos od prodaje najatraktivnijih trgovina, od one na Kalelargi u centru Zadra te one u Puli do kazališta, kao i niz prostora bivše menze u Kandlerovoj ulici, a koji su prodavani od ljeta 2012.

Također zaposlenici traže i pojašnjenje kako je došlo do otkupa internih dionica, a znakovitom smatraju šutnju većinskog udjelničara tvrtke Marijana Racana, supruga bivše direktorice Sonje Racan, koji preko svoje tvrtke Istra Jadran Consulting drži više od 20 posto udjela.

Početkom ovog mjeseca radnici su se obratili otvorenim pismom pitajući se zbog čega je policiji trebalo gotovo mjesec dana od kada su pokrenuli istragu da dođu fizički u tvrtku i preuzmu poslovnu dokumentaciju. "To niti je korektno, a niti profesionalno. To budi sumnje u možebitnu političku zaštitu odgovornih moćnika za propast Arene Modne kuće", kazali su radnici.

Stoga su javno pitali policiju i Državno odvjetništvo jesu li na obavijesni razgovor pozvali samo njihovu sindikalnu predstavnicu ili su isto tako ispitali i Marijana Racana te bivše predsjednike uprave, kao i ostale članove Uprave zadužene za financijsko poslovanje njihove tvrtke pa tako i za spornu internu štednju, otkup internih dionica te kupoprodajne transakcije s njihovim trgovinama. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter