Radnici Arene: Policija mora ubrzati istragu!

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Nama radnicima Arene Modne kuće Pula d.o.o., koji štrajkamo 44. dan, još uvijek nije isplaćeno naših sedam plaća koje smo zaradili do trenutka stupanja u štrajk 21. veljače 2014. godine. Još prije mjesec i pol dana, odmah nakon stupanja u štrajk, u nekoliko smo navrata javno pozvali institucije - policiju i Državno odvjetništvo - da istraže i razjasne sporne radnje u našoj tvornici. Kao prvo, nestanak interne štednje procijenjene na oko šest milijuna kuna, drugo, otkupljivanje internih dionica te treće i ne manje bitno, razjašnjavanje gdje je završio višemilijunski iznos od prodaje najatraktivnijih naših trgovina, od one na Kalelargi u centru Zadra te one u Puli do kazališta, kao i niz prostora bivše menze u Kandleorovoj ulici, a koji su prodavani od ljeta 2012. naovamo.

Ono što nas brine i zbog čega smo se odlučili na ovo otvoreno pismo javnosti je presporo djelovanje navedenih institucija, posebno kad se uzme u obzir činjenica (očito od tih istih institucija ignorirana), da nas 70 radnica i radnika, zajedno sa svojim obiteljima, svojom djecom, posve nepravedno trpi loše poslovne postupke i poteze svih dosadašnjih uprava naše tvrtke, ali ključnih udjelničara Arene, među kojima se ne može mimoići ime najvećeg udjelničara Marijana Racana.

Policija, točnije glasnogovornica policije je u sada već mjesec dana staroj izjavi za javnost kazala da je policija pokrenula izvide i istragu. No, nepravedno je što je policija prvih dana pozvala na obavijesni razgovor i u zgradi policije ispitivala lidere našeg sindikata, dok su puno važniji posao, preuzimanje poslovne dokumentacije naše tvrtke fizički obavili policijskim kombijem tek prošlog petka, 28. ožujka! To niti je korektno, a niti profesionalno. To budi sumnje u možebitnu političku zaštitu odgovornih moćnika za propast Arene Modne kuće. Stoga javno pitamo policiju i Državno odvjetništvo: jeste li, kao i našu predsjednicu sindikata, pozvali na obavijesni razgovor i Marijana Racana te bivše predsjednike Uprave, ali i ne manje važno pojedine članice Uprave zadužene za financijsko poslovanje naše tvrtke, pa tako i za spornu internu štednju, otkup internih dionica te kupoprodajne transakcije s našim trgovinama?

Apeliramo ovim putem da se ubrza i postupanje Fine i riječkog Trgovačkog suda jer i o brzini njihova postupanja ovisi brzina kojom ćemo mi moći ostvariti svoja prava, a time doći do dijela naših zarađenih plaća. To je naše zakonsko pravo. Naime, pokrene li se što prije službeno stečaj i imenuje stečajni upravitelj, mi bismo tim prije osigurali zakonsko pravo na bar tri minimalne plaće i minimalnu otpremninu. Nekome sa strane ovo može zvučati kao da nam je stalo samo do novca, a ne do firme i nastavka proizvodnje. No, takvi previđaju da 250 do 300 članova naših obitelji, naša djeca, nemaju ni kune skoro godinu dana, a time ni najosnovnije materijalne preduvjete za dostojanstven život.

Radnici tvrtke koja je desetljećima bila gospodarski ponos i simbol Pule, Hrvatske pa i bivše Jugoslavije nisu zaslužili ovakav tretman institucija, a time i njihov potpuni izostanak suosjećanja s našim socijalnim stanjem. Mi, naše obitelji, zaslužujemo punu i brzu institucionalnu zaštitu. Uostalom, i vi policijski inspektori i državni odvjetnici zaposleni u tim institucijama primate plaću od poreza građana koje smo mi plaćali cijeli radni vijek.

Zaključno, od javnosti i dalje očekujemo podršku i razumijevanje, a apeliramo na ovlaštene institucije da ubrzaju svoj rad i o rezultatima istrage obavijeste čim prije cijelu javnost. Neka usmjere svoje inspektore za gospodarski kriminal tamo gdje je prioritet, tamo gdje je najkritičnije. Eventualna njihova opravdanja o puno posla na nekim drugim stranama ne drže vodu jer Pula i Istra, nažalost, nemaju baš puno ovakvih tvornica i proizvodnji, a takva opravdanja ne bi stajala ni s obzirom na našu egzistencijalnu, ekonomsku i moralnu situaciju u kojoj se mi i naše obitelji nalazimo. Tražimo pravdu! I to brzu pravdu jer prespora pravda nije pravda. Tražimo ostvarenje svojih osnovnih ljudskih i ekonomskih prava. I to odmah! (Sindikat Arene Modne kuće Pula)


Podijeli: Facebook Twiter