Radnici Arene: Nećemo milostinju, hoćemo raditi!


Prosvjedni mimohod radnika Arene Modne kuće koji su danas peti dan u štrajku zbog neisplata plaća od lipnja prošle godine, krenuo je u 10.30 sati s pulske rive, gdje je smještena firma koju građani Pule i dalje pamte kao Arena trikotaža.

Kolona kojoj su se priključili i solidarni građani stala je pred gradsku palaču na Forumu gdje su glasnim zviždaljkama i transparentima poručili gradskoj upravi da je sramota što se dosad nije čuo nijedan glas od njih. "Koza je jalova" bio je jedan od znakovitih natpisa na transparentu, dok su ostalim porukama kao što su: "Mi smo za rad, a ne za glad", "Robovi su dobivali hranu" pokazali svu agoniju koju ovi radnici nekada uspješne tekstilne tvrtke i gospodarskog simbola Pule već mjesecima prolaze.

Uskoro su se iz gradske vijećnice spustili gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego, koji se također našao na Forumu. Njihov je dolazak popraćen glasnim zvižducima, da bi na kraju Miletić obećao, nakon pritiska nezadovoljnih radnika i brojnih medija koji su sve to snimali, da će osobno doći sutra u 8 sati razgovarati s radnicima u njihovoj tvrtki.

- Grad Pula je do sada učinio maksimum kad je trebao pomoći Arena trikotaži, u reprogramu obaveza, i dan-danas obaveze su prema Gradu velike i nikada nismo poduzeli niti jedan korak kojim bismo vam na bilo koji način naštetili. Ja stojim iza vas radnika i želim vam pomoći, znam da ste pokušali prodati neke nekretnine, ali mislim da biste trebali istražiti, budući da ste suvlasnici, gdje je vaša štednja, gdje je nestao taj novac. Ako se proda nekretnina, smatram da se prvo treba namiriti vas radnike. Imate našu podršku jer ste ponos Pule, kazao je Miletić.

Dodao je da je otvoren za razgovor i da predstavnici radnika mogu bilo kada doći do njega.

Radnici nisu bili zadovoljni odgovorom pitajući gradonačelnika od čega će živjeti u međuvremenu, na što im je on odgovorio da u Gradu postoji socijalni program i da se svako može na njega javiti.

- Mi nećemo milostinju, mi hoćemo raditi, kazali su radnici, a radnica Ana Oston, o čijoj smo teškoj financijskoj situaciji već pisali, izjavila je da je tražila razgovor s dogradonačelnicom Elenom Puh Belci još prije više od mjesec dana, ali još uvijek čeka odgovor.

- Imam socijalni i stambeni problem. Živim u podstanarstvu, ne primam plaću, s jednom sam nogom takoreći na ulici, kazala je radnica koja u Areni radi 32 godine. Miletić je na to kazao da će je on primiti i sada ako želi, ali je zatim je dogovoreno da se razgovor odgodi za sutra u tvrtki.

Župan Flego kazao je da je posjetio nekoliko puta Arenu te da je upoznat s teškim uvjetima radnika.

- S obzirom na to da se ovih dana u našoj državi svašta propituje, mislim da je vrijeme da se ispita gdje je nestao novac, ako jeste nestao, i što se dešava. Mi kao Županija ćemo vidjeli što možemo konkretno učiniti da pomognemo ovim ljudima, kazao je Flego novinarima. Na upit je li direktorica tvrtke Snježana De Gravisi u IDS-u, a inače ona je supruga poznatog IDS-ovca, kazao je doslovno "pojma nemam."

Prosvjednici su nastavili svoj mimohod prema Slavoluku Sergijevaca te sve do županijskog sjedišta i zatim su se preko tržnice i Giardina vratili na rivu. Građani su sa simpatijama pozdravljala prosvjednike te su im mnogi pljeskali, a automobili u prolazu trubili.

Prije samog mimohoda zahtjeve sindikata ponovio je Savo Šmitran, regionalni koordinator Sindikata tekstila, kože i gume u čijem sastavu djeluje Sindikat Arena Pula.

- Tražimo da se isplate sve zaostale plaće i da se plate dani provedeni u štrajku jer je do njega došlo isključivo krivicom Uprave. Do danas nemamo nikakav odgovor Uprave, a niti nas je pozvala na razgovor direktorica Snježana De Gravisi, kazao je Šmitran. Istaknuo je da će tijekom mimohoda pokazati što misle o gradskoj i županijskoj vlasti.

Osim što 70-ak radnika firme nije primilo plaću, u tvrtki je postojala, odnosno još uvijek postoji interna štednja gdje je radnicima i sadašnjim umirovljenicima blokirano oko 5,8 milijuna kuna. Radnici su izdvajali novac i u kasu uzajamne pomoći, da se pomogne ljudima u nevolji, a danas su i ta sredstva nedostupna radnicima. Sindikat je najavio pokretanje kaznenih prijava te traže od institucija da utvrde gdje su ta sredstva završila, a također apeliraju na Trgovački sud u Rijeci da udovolje njihovom zahtjevu i pokrene stečaj da bi radnici došli barem do dijela svojih potraživanja. Sumnjaju da je nekome u interesu doći do nekretnine tvrtke koja se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji u Puli. (M. JERIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter