Radnici Arene idu na prvomajski prosvjed u Zagreb

Radnici Arene spremaju se na prvomajski prosvjed u Zagreb (M. JERIN)
Radnici Arene spremaju se na prvomajski prosvjed u Zagreb (M. JERIN)

Radnici Arene Modne kuće Pula koji su u štrajku još od 21. veljače sutra putuju u Zagreb gdje će sudjelovati u prvomajskom prosvjedu koji organiziraju četiri sindikalne središnjice. Na Praznik rada će se simbolično u Radničkoj ulici zapaliti 300 lampiona u spomen na bivše radnike koji su radili u brojnim, a u međuvremenu opljačkanim i uništenim tvornicama. Za tu su priliku radnici Arene ispleli tkaninu s logom svoje tvrtke i jasnom porukom da su u štrajku i od njega ne odustaju.

Ovim pletenim plakatom, a koji bi se lako mogao iskrojiti u odjevne predmete, vrijedni radnici ponovno su pokazali svoje zanatsko umijeće zbog kojeg je ova tekstilna tvornica već više od pola stoljeća bila gospodarski simbol cijele Istre i šire.

U najboljim danima tvrtka koju pamtimo pod starim nazivom Arena trikotaža zapošljavala je 800 ljudi, a danas jedva njih 70-ak koji plaće nisu primili još od lipnja prošle godine, a samo su na početku štrajka dobili jednu plaću, i to onu za siječanj. Jedino što štrajkaši čekaju je da Trgovački sud u Rijeci pokrene stečaj i prekine ovu agoniju da bi mogli doći bar do dijela svojih potraživanja, zakonskog prava na tri minimalne plaće i minimalnu otpremninu.

Radnici su zahtjev za stečaj pokrenuli još 18. prosinca nakon što su već pola godine radili bez plaće, ali postupak se zakomplicirao jer je Uprava čuvši što smjeraju radnici gotovo istovremeno uputila Financijskoj agenciji zahtjev za predstečaj. No, zahtjev je upućen bez dokumentacije pa je nagodbeno vijeće Fine dalo Upravi rok do 19. veljače za dostavu potrebnih dokumenata. Uprava zatim zadnjeg dana traži produljenje roka za još 40 dana da bi 5. ožujka sama povukla zahtjev.

- Nismo vjerovali da ćemo i nakon više od dva mjeseca štrajka i deset mjeseci života bez plaća i dalje čekati na početak stečaja! Iako je Uprava odustala od svojeg zahtjeva, birokracija je takva da je Nagodbeno vijeće moralo čekati da istekne rok od 40 dana, a zatim je trebalo proći još 8 dana žalbenog roka i još 8 dana mirovanja. Fina je zatim tek 18. travnja uputila prijedlog za otvaranje stečaja, ali u Trgovački sud u Pazin, od kuda je zatim danima putovalo do Rijeke gdje se treba voditi postupak.

Kako saznajemo, dokumenti su tek ovog utorka stigli u pisarnicu riječkog Trgovačkog suda i nadamo se da će uskoro biti uručeni sutkinji koja vodi naš predmet, kažu nam radnici koji su već očajni od silnog čekanja.

Nadležna sutkinja Ljiljana Ugrin dopisom od ponedjeljka potvrdila je da do nje dokumenti još nisu stigli.

- Stečajni postupak nad dužnikom Arena Modna kuća ne može se pokrenuti dok je u tijeku postupak predstečajne nagodbe pred Finom. Uvidom u upisnik zaključeno s danom 25. travnja utvrđeno je da Fina nije dostavila prijedlog za otvaranje stečajnog postupka pa sud nema dokaza da bi postupak predstečajne nagodbe bio pravomoćno okončan, navodi sutkinja.

Radnici se pitaju zbog čega je Uprava pokretala predstečajnu nagodbu ako je očito nije imala namjere voditi i je li nekome u interesu odugovlačiti sa stečajem zbog vrijedne nekretnine tvornice koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji na pulskoj rivi. Nadaju se da će policija nakon izvršenih uvida otkriti tko je odgovoran za financijski krah ova firme i gdje je završio novac od interne štednje u iznosu od oko 5,8 milijuna kuna.

Pitaju se i gdje je završio višemilijunski iznos od prodaje najatraktivnijih trgovina Arene, kako je došlo do otkupa internih dionica te zašto se još uvijek ni radnicima ni javnosti nije oglasio većinski udjelničar tvrtke Marijan Racan, suprug bivše direktorice Sonje Racan, koji preko svoje tvrtke Istra Jadran Consulting drži više od 20 posto udjela. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter