Radnici Amfore traže place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Radnicima hotela Amfora u Rapcu, koji je u 80-postotnom vlasništvu Glasa Istre i 20-postotnom vlasništvu Mehanike, nisu isplacene place za sijecanj i veljacu. Hotel je zatvoren, a radnicima nitko ne govori hoce li se otvoriti i hoce li dobiti place, rekla je na konferenciji za novinare u Puli Marina Cvitic, voditeljica ureda Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) i predsjednica odbora za turizam SIK-a.

U prisustvu vecine radnika, Amfora zapošljava sedmero stalno zaposlenih i šestero sezonaca, te predstavnika sindikata Elvisa Zulijanija i Tatjane Blaškovic, Cvitic je istaknula da su hotelu iskljuceni voda i telefon, a da ce narednih dana biti iskljucena i struja, a sezona samo što nije pocela.

Radnicima doprinosi nisu placeni od svibnja, a posljednjih godinu dana place su neredovite usprkos dobrom punjenju hotela, napomenula je.

- Tražili smo od vlasnika Alberta Faggiana i uprave da nam kažu kada ce isplatiti place i što ce biti dalje s hotelom, ali nitko nam još nije odgovorio. Predstavnici uprave samo su nam rekli da ni oni nisu dobili place, a s vlasnikom vec deset dana bezuspješno pokušavamo dogovoriti sastanak, rekla je Cvitic.

Direktor hotela Vaso Berak tek je prije 15 dana obavijestio radnike da ne zna kada ce isplatiti place, da se radi na prodaji ili najmu hotela, ali da je moguc i stecaj.

Sindikat od vlasnika traži da proglasi stecaj ili radnike zbrine u skladu sa zakonom, odnosno da im uruci tkaz i pripadajucu otpremninu kako mi mogli poceti tražiti posao u drugim hotelskim kucama u Rapcu. Ako im se obracuni placa ne uruce do kraja tjedna, od Državnog inspektorata zatražit ce da provede nadzor i prekršajno prijavi poslodavca i odgovorne osobe.

Takoder su najavili da ce u firmu poslati Financijsku policiju te Državno odvjetništvo jer tvrde da su se sredstva iz njihove tvrtke prelijevala na druge racune.

- Nije samo Glas Istre bio opterecen zaduženjima, nego je i Amfora zadužena s više od 150 milijuna kuna obveza, a ona sigurno nisu utrošena u obnovu hotela ili placu radnika, rekla je Cvitic.

Hotel je lanjske sezone dobro radio, bio je popunjen od 2. travnja do 31. listopada, pa je upitno gdje su nestali novci kad su radnici place dobivali preko NIT-a, Mehanike, Parting Istre i drugih povezanih društava. Jesu li se novcem kupovale druge nekretnine i zemljišta, pita se Cvitic.

U ime radnika pozvala je javna trgovacka društva u vlasništvu gradova i Županije, koja su financijski pomogla Glasu Istre, da pomognu i radnicima hotela Amfora.


Podijeli: Facebook Twiter