Radnici Alatnice ne daju strojeve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za cetrdeset i dva radnika, ujedno i dionicara Uljanik Strojogradnje Alatnica, buducnost je neizvjesna. Proteklog petka, nakon pet dana mirenja uoci štrajka, dobili su tek 60 posto place za veljacu. Poduzece iz kojega su proizašli, Uljanik Strojogradnja, želi svoja potraživanja od 2,4 milijuna kuna naplatiti strojevima Alatnice.

Zatražili su od Alatnice cetiri stroja vrijedna 1,7 milijuna kuna, a potom bi strojeve dali u najam Alatnici za mjesecnu naknadu od 13.000 kuna. Radnici Alatnice ne daju svoje strojeve, što su i potvrdili odlukom na ovotjednoj skupštini dionickog društva, doznajemo od predsjednika Skupštine Uga Crlenice.

Zbog nezadovoljstva radnika skupštine je prekinuta pa ce se u roku od 30 dana morati sazvati nova, kaže direktor poduzeca Dario Rajko. Na naše pitanje strahuje li da ce Strojogradnja aktivirati druge instrumente naplate, Rajko odgovora da u cetvrtak ima dogovoren sastanak s Upravom Strojogradnje.

Kako se Alatnica uopce našla u ovoj teškoj situaciji? Poduzece duguje dobavljacima 1,9 milijuna kuna. Zbog nelikvidnosti, ne mogu dobaviti materijal za narucene poslove i ostvariti naplatu. Direktor Rajko veli da je pored gospodarske krize i premalo ugovorenih brodova za koje u Alatnici rade dijelove za motore, uzrok današnjeg stanja loše provedena privatizacija.

- Medutim, to nije razlog da se danas ne sjedne za stol i pronade rješenje na obostrano zadovoljstvo, ali za dogovor je potrebno dvoje, zakljucuje Rajko.

Alatnica je bila dio Strojogradnje, odnosno Uljanika, do 2005. godine kada je na silu privatizirana po ESOP-ovom modelu radnickog dionicarstva, jednako kao i mnogi drugi segmenti Uljanika. Celništvo Uljanika nije se tada protivilo toj Vladinoj odluci, kao što su znali ciniti za neke druge odluke.

Alatnica je, naime, privatizirana s temeljnim kapitalom od samo 800.000 kuna bez vlasništva nad zgradom, a strojeve su morali otplatiti. Broj zaposlenih od tada se sa 66 smanjio na 42. Unatoc tome, poslovali su pozitivno, osim 2008. godine.

Otkako se prošle godine promijenio direktor Strojogradnje, nepovoljniji je i odnos prema Alatnici. Najamnina zgrade uvecana je za 80 posto i sada iznosi 70.000 kuna mjesecno.

Radnici su revoltirani takvim odnosom prema njima, posebice stoga što su do prije pet godina bili dio Uljanika. Teško je uopce biti motiviran za rad kada placa kasni dva mjeseca, a svaki prijedlog njihove Uprave za sanaciju Alatnice Strojogradnja odbija bez obrazloženja.


Podijeli: Facebook Twiter