Radnice prosvjeduju s gacama na štapu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedno prosvjedno okupljanje pocelo je danas u 18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu odakle su nezadovoljni gradani koji traže raspisivanje izbora krenuli u prosvjed šetnjom gradom. Na Cvjetnom se okupilo 500-tinjak gradana. Dok su se za mikrofonom još izmjenjivali govornici, formirala se prosvjedna povorka i krenula u šetnju. Povorci su se ubrzo pridružili brojni gradani.

Za razliku od prijašnjih prosvjeda, kad su prvo posjecivali Radicevu ulicu nadomak Markova trga, ovaj put su krenuli na Trg Franje Tudmana gdje se nalazi Tvornica tekstila u stecaju Kamensko, cije su se bivše radnice prikljucile prosvjedu i predvodile kolonu. Jedna od radnica izjavila je novinarima uoci prosvjeda da je za njih kasno, ali da moraju gledati svoju djecu, unucad i mlade. "Donijele smo odluku da smo od danas svakog trenutka uz hrvatski narod na ulici", rekla je na Cvjetnom trgu okupljenima jedna od radnica.



Gradani uzvikuju parole "Svi na ulice", a neki od njih nose transparente s natpisima "Direktna demokracija - dolje Vlada!, dolje Sabor!", "Unija? Ne hvala", "Ne trebaju nam lideri da bismo odlucivali - direktna demokracija", "Sretan ti 8. mart, Jadranka", "Vratite pare koje ste ukrali", "HEP, vode, šume, zdravstvo, obrazovanje...- protiv privatizacije, protiv kapitalizma i EU", a radnice Kamenskog nose štapove na koje su objesile gace.

Pred tvornicom su prosvjednici uzvikivali "Jaco, odlazi!". Prosvjednici su nakon Kamenskog nastavili šetnju po gradu. Po novinarskim zapažanjima, prosvjed protjece bez incidenata. (Hina)



Rijeka: 300-tinjak gradana tražilo ostavku Jadranke Kosor

Na prosvjedu u središtu Rijeke okupilo se oko 300 gradana, koji su prozivali vladajuce na lokalnoj i na državnoj razini. Prošli su u koloni bez izgreda od trga ispred hotela Kontinental do Jadranskog trga preko Korza.  Nosili su transparente "Jaco, za 8. mart ženama pokloni ostavku", "Umjesto ruža dajte nam posao", "Naše je oružje solidarnost" i "Marš HDZ mafija", a uzvikivali su "Jaco, odlazi", "Mi smo narod", "Dolje politicke elite" i "Dolje Vlada".

Na Jadranskom trgu pojedini prosvjednici su se obracali okupljenima. Pozivali su vladajuce na državnoj i lokalnoj razini da ne kalkuliraju, prozivajuci ih da su deklarativno uz narod, ali da ih nema nigdje kad treba djelovati. Prosvjednici su izrazili žaljenje što im se nije prikljucilo više studenata i sindikalisti.
(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter