Radni terapeuti odsad kvalificirani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 1.500 radnih terapeuta u sustavu socijalne skrbi, koji vecim dijelom nemaju odgovarajuce obrazovanje, morat ce u dogledno vrijeme završiti trogodišnji studij radne terapije ili potražiti drugi posao. Na snagu je, naime, stupio novi Zakon o djelatnostima u zdravstvu, koji je prvi put uredio standarde rada sanitarnih inženjera, inženjera medicinske radiologije, radnih terapeuta i medicinsko-laboratorijskih tehnicara i inženjera. Tako ce posao radnih terapeuta ubuduce moci raditi samo za to kvalificirane osobe, a ne, kao dosad, defektolozi, socijalni radnici ili profesori likovnog.

Osnovat ce se i zajednicka strukovna komora za ove djelatnosti u zdravstvu, koja ce im jamciti bolji status i napredovanje u struci, a dobili su i zakonsku mogucnost otvaranja privatne prakse.

- Napokon smo postali zdravstveni radnici i dobili samostalnost u svom djelokrugu rada. Dosad smo uvijek bili podredeni drugim strukama, a ovime smo dobili mogucnost samostalne procjene i intervencije, kaže Dubravko Jurišic, predsjednik Hrvatske udruge radnih terapeuta (HURT).

Radni terapeuti rade s ljudima cije su tjelesne ili mentalne sposobnosti trajno smanjene i koji su suoceni s izazovom ukljucivanja u normalan život. U Hrvatskoj je trenutacno oko 600 visokoobrazovanih radnih terapeuta, od toga ih stotinjak radi u zdravstvenim ustanovama, no radnom terapijom bavi se daleko više strucnjaka drugih profila. Zbog nestrucne konkurencije, teže su se zapošljavali, a osjecali su se poniženima i ogranicenima u svom radu.


Podijeli: Facebook Twiter