Radni sastanak o izmjenama ZOR-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava počeo je radni sastanak ministra Miranda Mrsića s predstavnicima sindikata i poslodavaca oko izmjena Zakona o radu (ZOR), kojim bi se trebao obnoviti socijalni dijalog koji je prekinut još krajem prošle godine.

Uoči sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je novinarima da su se sindikati vratili pregovorima jer im je ZOR prioritet nad prioritetima i zaključka Hrvatskog sabora kojim su Vlada i Mrsić obvezani da trebaju pregovarati i za to si uzeti dovoljno vremena.

Ulazimo u pregovore s vrlo jasnom porukom da, ako misle zavlačiti pregovore i kupovati vrijeme, to kod nas više neće proći, istaknuo je Sever dodavši kako sindikati usporedno provode pripreme za akcije i ne odustaju od svojih zahtjeva.

Ponovio je kako ne odustaju od priprema za antikampanju protiv vladajuće koalicije ni prikupljanja potpisa za prijevremene izbore, a čekat će do objave lista kandidata za zastupnike u Europarlamentu da se vidi kreću li pregovori dobrim putem.

Ministar Mrsić i vlast trebaju se s time nositi i snositi posljedice, a povrh toga ćemo, poučeni ranijim lošim iskustvima, tražiti da se na dnevnoj bazi dogovori zapisnički konstatiraju i supotpišu od svih triju strana, rekao je Sever.

Upitan je li današnji sastanak nastavak socijalnog dijaloga, Sever je rekao kako to tek treba vidjeti te je optužio Vladu da se dosad nije zauzimala niti provodila dijalog.

Na upit što je s radnicima dviju tvrtki, ZRC-a Lipik i Arene Pula, koji nisu primili plaću već više mjeseci, Sever je rekao kako su i dalje u štrajku. I dalje ih podupiremo i naša solidarnost nije nestala odazivom na pregovore, poručio je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, rekao je kako očekuje da će pregovori biti medijski praćeni kako bi se vidjelo tko govori neistinu i obmanjuje. Želim vjerovati da ćemo doći do zajedničkih stajališta, rekao je.

Na upit koje su daljnje sindikalne akcije, Matijašević je odgovorio "pregovori, pregovori, pregovori, štrajkovi i iniciranje prijevremenih izbora, jer je očito riječ o nesposobnoj Vladi čiji svaki dan ostanka na vlasti čini sve veću i nepopravljivu štetu".

Rekao je da su predstavnici sindikata jučer održali sastanak s poslodavcima na kojem su dogovorili da će intenzivirati tripartitni dijalog i inicirati nužne promjene u ekonomskoj politici, posebice u vezi porezne politike, neefikasne administracije i parafiskalnih nameta. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter