Radmilo: Dogodine ćemo slaviti 500-tisućitog putnika

Svemir Radmilo, Carmenita Gisbert, Anđela Monas i Boris Kolka
Svemir Radmilo, Carmenita Gisbert, Anđela Monas i Boris Kolka

Španjolku Mariju Carmen Gisbert Domenech, nakon što je čekirala kartu na redovnom letu za Frankfurt koji polijeće u 11.50, u utorak su na pulskom aerodromu malom svečanošću iznenadili domaćini - predstavnici Zračne luke Pula, pulske Turističke zajednice i Croatia Airlinesa objavili su joj da je 400-tisućiti putnik koji je ove godine prošao kroz pulski aerodrom.

Rekord je to zadnji put zabilježen daleke 1990. godine pa je jubilarnoj putnici priređena mala fešta, uz tortu i drugo posluženje. Uz velik buket cvijeća, dobila je dva besplatna leta na međunarodnim linijama Croatia Airlinesa te bon vrijednosti sto eura za aerodromski Duty free shop.

Sveučilišna profesorica

- Sretna sam i iznenađena. Nikad ništa nisam dobila na nagradnim igrama, ali već na putu ovamo obradovali su me malim poklonom u aerodromskom shopu. U Pulu sam došla službeno, sudjelovala sam na međunarodnoj konferenciji koja se održavala u hotelu Park Plaza Histria. Sve je bilo odlično organizirano, ali je ovo ipak najljepši dio mog putovanja. Uspjela sam vidjeti i grad, plaže, sve je jako lijepo. Namjeravam opet doći sa svojom obitelji, rekla nam je Carmenita Gisbert, inženjerka agronomije i sveučilišna profesorica u Valenciji.

Kolegica s fakulteta Maria Belen Pico Sirvent s kojom je putovala kaže da su u Puli provele tri dana. I njoj se jako sviđaju ovdašnje plaže i more. Što je drugačije u odnosu na Španjolsku?

"Druge su boje i mora i neba", veli. Obje su prvi put u Hrvatskoj, a provjerili smo, sudjelovale su na završnoj konferenciji COST FA 1204, europske mreže svjetskih znanstvenika koji se bave problematikom cijepljenja povrća. Konferenciju u Puli organizirao je porečki Institut za poljoprivredu i turizam, uz suorganizaciju Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

U ime pulske Zračne luke gošće su pozdravili direktor Svemir Radmilo, predsjednik Nadzornog odbora Valerio Drandić i voditeljica marketinga Anđela Monas, Croatia Airlines predstavljali su direktor prodaje Boris Kolka i voditeljica marketinga Zlata Prpić, a grad domaćin direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

- Za nas je ovo izuzetno značajan događaj. Zračna luka Pula zadnji je put ovu magičnu brojku zabilježila 1990. kad smo imali 670 tisuća putnika, poslije toga je započeo pad. Brojci od 400 tisuća najviše smo se približiti sezone 2008., kada je kroz Zračnu luku prošlo 397.363 putnika. Dobra je bila i 2014. godina kada smo imali blizu 385 tisuća putnika. Dogodine ćemo, siguran sam, napraviti veliku feštu za 500-tisućitog putnika, rekao je direktor pulskog aerodroma Svemir Radmilo.

Svoj optimizam temelji na odličnim najavama za iduću sezonu. Dogodine stiže Eurowings (linije su već puštene u prodaju), koji će već od 28. travnja do 28. listopada letjeti prema čak pet destinacija u Njemačkoj - Düsseldorf i Stuttgart kao nove linije, zatim Köln, Berlin i Hamburg. Bit će to, kaže direktor aerodroma, jako velik porast broja sjedišta na raspolaganju Istri i istarskom turizmu. Najavu da će povećati broj sjedišta prema Istri dao je i Jet2.com, Thomson uvodi iduće godine Edinburgh kao novu liniju, a o novim destinacijama pregovara se s još tri-četiri zrakoplovne kompanije. Sada se oko šest posto svih turističkih dolazaka u Istru ostvari preko pulske Zračne luke.

Rekonstrukcija uzletno-sletne staze

Ove zime pripremaju i velik infrastrukturni zahvat - rekonstrukciju uzletno-sletne staze. Investicija je procijenjena na oko 26 milijuna kuna, što će Zračna luka Pula financirati iz vlastitih sredstava. Krajem sljedećeg tjedna trebao bi biti objavljen javni natječaj za izvođača radova. Zatvorit će to aerodrom na 40-ak dana - prema planu, od 1. veljače do 15. ožujka - međutim još nije zatvorena financijska konstrukcija. U sljedećih mjesec dana, kaže direktor Radmilo, donijet će konačnu odluku hoće li to biti na proljeće ili možda na jesen dogodine.

Letovi do sredine listopada

Pulska Zračna luka ove sezone uvela je 13 novih linija, u Pulu je dovela četiri nove zrakoplovne kompanije, povezala nas s 36 međunarodnih odredišta, i to od 1. svibnja do sredine idućeg mjeseca. U listopadu Ryanair nastavlja letove prema Londonu, Frankfurtu i Bruxellesu, Thomson će za Francusku letjeti još prvi vikend u mjesecu pred nama, a Croatia Airlines za Frankfurt do 10. listopada. (Duška PALIBRK, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter