Radmanović zbog Sirije optužuje Lagumdžiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović optužio je u ponedjeljak ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da je prekršio ustav i zakone kada je predstavniku BiH pri UN-u dao naputak da glasuje za rezoluciju o Siriji te ga je upozorio kako bi zbog toga mogao snositi "političku i kaznenu odgovornost".

U pismu Lagumdžiji koje je medijima dostavljeno iz Predsjedništva BiH stoji ocjena kako je instrukcijom prošlog tjedna poslanom u New York šef bosanskohercegovačke diplomacije izravno prekršio ustav i zakone BiH jer je ignorirao činjenicu da o novoj rezoluciji o Siriji državni vrh nije zauzeo stajalište.

"Kao ministru vanjskih poslova moralo bi vam biti poznato da, po ustavu, vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo i to na način da se odluke u ovoj domeni donose konsenzusom članova Predsjedništva", napisao je Radmanović Lagumdžiji dodajući kako Predsjedništvo BiH nije održalo nikakvu sjednicu na kojoj bi se očitovalo o predloženoj rezoluciji.

U ovom slučaju riječ je o svjesnom kršenju ustava i zakona BiH, drži Radmanović uz konstataciju kako stajalište predsjedatelja Predsjednštva BiH Bakira Izetbegovića nije moglo predstavljati osnovu za glasovanje predstavnika BiH pri UN-u.

"Podsjećam vas da kršenje ustava i zakona, pored političke, povlači i kaznenu odgovornost, te upozoravam da je ovakvo postupanje potpuno neprihvatljivo i može imati teške posljedice po sve u BiH", stoji u Radmanovićevu pismu.

BiH je krajem prošlog tjedna na zasjedanju opće skupštine UN-a podržala rezoluciju kojom je osuđeno nasilje režima Bashara al-Assada nad vlastitim narodom uključujući tu uporabu teškog oružja. Uz BiH za rezoluciju su glasovale 132 države uključujući sve države zapadnog Balkana a protiv su uz Rusiju i Kinu bile zemlje poput Sjeverne Koreje, Irana, Mianmara, Kube i Venzuele.

Glasovanje predstavnika BiH pri UN-u uslijedilo je na temelju suglasnosti koju je ministarstvu vanjskih poslova dao predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozivajući se na činjenicu da je državni vrh ranije dao potporu naporima međunarodne zajednice da se okonča kriza u Siriji.

Lagumdžija je 27. srpnja tražio jasne instrukcije Predsjedništva BiH no sjednica državnog vrha na kojoj bi se o tome raspravljalo nije održana jer Radmanović na nju nije došao.

"Što smo mi trebali? Napraviti salto mortale u odnosu na raniju politiku?", bio je Izetbegovićev komentar na Radmanovićev istup. Istaknuo je kako je Radmanović trebao doći na zakazanu izvanrednu sjednicu državnog vrha ako je već držao da odnos prema siriskoj krizi treba promijeniti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter