Radman otkriva tajnu eliksira života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici Miroslav Radman i Anita Kriška s MedILS-a otkrili su mogucnost kako sprijeciti oštecenja koja uzrokuju smrt stanica i to istražujuci bakterije najotpornije na zracenja, otrovne spojeve i dehidraciju.

Zaštita tih bakterija rezultat je zaštite proteina, a ne DNK i to pomocu koktela malih molekula koji štiti proteine od oksidacije. Clanak o tome "Oštecenje proteina i smrt zracenjem kod Escherichije coli i Deinococcus radiodurans" Radman i Kriška objavili su novom broju casopisa "Proceedings of the US National Academy of Science".

Autori pokazuju da taj zaštitni koktel robustnih vrsta na kakvima su istraživali štiti jednako efikasno i proteine osjetljivih vrsta, pa postoji opravdano ocekivanje da ce možda zaštititi i ljudske proteine. Taj zaštitni koktel usporeduju s gromobranom.

Starenje organizma
Pojednostavljeno receno oksidacija dovodi do "hrdanja". Kako starimo, tako je oksidacija proteina izraženija, a raste slicnim ritmom kao i porast svih bolesti vezanih uz starenje organizma, poput kardiovaskularnih bolesti, raka, neurodegenerativnih ili infektivnih bolesti. Sprjecavanje oksidacije proteina bi, dakle, preveniralo bolesti i produžilo ljudski život.

Radman je u telefonskom razgovoru za naš list kazao da postoje ogromne razlike u osjetljivosti na oksidaciju od pojedinca do pojedinca. "S 20 godina svi smo mladi i zdravi, ali s 50 godina postoje velike razlike, a Churchill je i s 90 normalno funkcionirao iako je izrazito nezdravo živio", kazao je navevši da je važan razlog za to upravo razlicita razina oksidacije proteina.

Sinteza molekula
U perspektivi bi se za svakog covjeka mogla znati njegova osjetljivost na oksidaciju i prema tome bi mu se mogla propisati odredena terapija koja bi oksidaciju odgadala i usporavala, a time bi se omogucavao dulji i kvalitetniji život nego što je danas. Zbog toga u MedILS-u u ovom slucaju govore o eliksiru zdrave dugovjecnosti.

Radman je ustvrdio da su on i Kriška otkrili najefikasniji antioksidans ikad viden, a znaju i da molekule koje tvore zaštitni koktel nisu otrovne. Zaštita se postiže sintezom malih i još nedefiniranih molekula.

- Ostvare li se predvidanja, to bi bilo jako loše za farmaceutsku industriju cija je ideja da dugo živimo bolesni, kazao je Radman. No, ekonomski je potencijal otkrica, razvije li se u željenom smjeru, enorman.

Posljedica svega bila bi velika javnozdravstvena akcija. Naime, životni je vijek udvostrucen u posljednjih stoljece i pol prije svega javnozdravstvenim akcijama, odnosno povecanjem razine higijene, cijepljenjem i zdravom prehranom, napominje Radman. (Tihomir PONOŠ)

Biološka metoda
U slucaju da istraživanja daju rezultat kojemu se Radman nada, logicno bi bilo pokrenuti javnozdravstvenu akciju da  bi se za svakog covjeka moglo individualizirati koji su proteini izloženi oksidaciji i onda bi se to odgovarajucom terapijom moglo usporiti.
"Pitanje je možemo li prevazici svoja ljudska ogranicenja. Ne bojimo se rješavati biološke probleme mehanickim, elektronskim ili kemijskim metodama, ali ih se bojimo rješavati najlogicnijim, biološkim metodama, a ovo je upravo to", zakljucio je Radman.


Podijeli: Facebook Twiter