Radman nije učinio ništa na odvajanju javnih i komercijalnih prihoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadzorni odbor (NO) HRT-a u utorak je dao obrazloženje odluke o pokretanju postupka razrješenja glavnog ravnatelja Gorana Radmana u kojem, među ostali, ističe da Radman nije ispoštovao zaključak NO-a o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda.

U obrazloženju koje potpisuje predsjednik NO-a Šenol Selimović stoji da je NO 28. prosinca prošle godine zaprimio dopis Agencije za elektroničke medije (AEM) u kojem se traži vođenje odvojenog unutarnjeg računovodstva na HRT-u počevši od 1. siječnja 2016. To je tijelo utvrdilo da HRT ne primjenjuje Zakon o HRT-u te da svi troškovi i prihodi na principu javno-komercijalno nisu pravilno razdijeljeni na temelju opravdanih načela troškovnog računovodstva, čime bi HRT mogao udovoljiti zahtjevima Europske komisije o primjeni pravila o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge.

Postupajući po nalogu AEM-a, Nadzorni odbor HRT-a zatražio je od Radmana i ravnateljstva HRT-a potpunu i žurnu primjedbu odredbi o odvojenom računovodstvu i to od 1. siječnja 2016. No, ni nakon sastanka održanog 21. siječnja i osnivanje radne grupe za provedbu naloženog, vodstvo HRT-a nije provelo odredbu NO-a.

"Međutim, niti nakon proteka 30 dana od tog sastanka, odnosno proteka 60 dana od usvajanja zaključka Nadzornog odbora o tom pitanju, glavni ravnatelj i ravnateljstvo HRT-a nisu u redovno poslovanje HRT-a uveli alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa kojima bi se osigurala potpuna primjena računovodstvenog odvajanja prihoda i rashoda na javnu i komercijalnu djelatnost", ističe se u obrazloženju NO-a HRT.

"Prema obavijesti koju je Nadzorni odbor zaprimio od čelnih osoba Vijeća za elektroničke medije, do danas nije održan niti jedan sastanak rečene radne grupe, niti je HRT imenovao svoje predstavnike u radnu grupu, iz čega Nadzorni odbor zaključuje o nedostatku volje rukovodstva HRT-a za provođenjem Zaključka Nadzornog odbora od 30. prosinca 2016. Nadzorni odbor za takvo stanje stvari smatra odgovornim glavnog ravnatelja HRT-a", pojasnio je NO koji zaključuje da je "utvrdio odgovornost za učinjene propuste i pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a" sukladno zakonskim odredbama.

No, kako doznaje Hina, na HRT-u je tek prije dvadesetak dana donijeta odluka s potpisom Gorana Radmana o osnivanju "pravne osobe za obavljanje komercijalne djelatnosti HRT-a". Ostvarenjem tog projekta napokon bi se razdvojile javne usluge i komercijalne djelatnosti na HRT-u te bi se sustavno upravljalo prodajom oglasnog prostora, pravima, licencama i ostalim komercijalnim djelatnostima HRT-a.

Tim su se projektom, između ostaloga, trebale revidirati aktivnosti i poslovni procesi Radne jedinice Prodaja HRT-a kao i ostalih komercijalnih djelatnosti unutar HRT-a, a tek bi se naknadno osnivanjem te nove pravne osobe za komercijalne djelatnosti "definirali odnosi s HRT-om".

Kao sponzor tog projekta koji je trebao zaživjeti 30. travnja, a ne od 1. siječnja kao što je nalagao Nadzorni odbor, naveden je Boris Sruk, ravnatelj poslovanja HRT-a i bliski suradnik Gorana Radmana.

Komercijalni prihodi iznose oko 10 posto ukupnih prihoda HRT-a, a primjerice u financijskim izvješćima za 2013. HRT je imao 1,25 milijarde kuna ukupnih prihoda od kojih su komercijalni prihodi iznosili čak 129,8 milijuna kuna.

Nakon započetog procesa Radmanova razrješenja Sabor će, u slučaju prestanka njegova mandata, do izbora novog glavnog ravnatelja imenovati vršitelja dužnosti najdulje na rok od šest mjeseci. Javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a trebao bi biti objavljen roku od mjesec dana od imenovanja vršitelja dužnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter