Radman nije prijavio da je vlasnik hotela u Sloveniji

Ravnatelj HRT-a Goran Radman (D. JELINEK/Novi list)
Ravnatelj HRT-a Goran Radman (D. JELINEK/Novi list)

Nakon što su mediji objavili da glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u imovinskoj kartici nije prijavio da je vlasnik hotela u Sloveniji HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh na svom je Facebook profilu danas napisao da Radman treba podnijeti neopozivu ostavku, dok je njegov oporbeni kolega iz saborskog Odbora za informiranje, HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić, novinarima poručio da to riješe oni koji su ga imenovali.

Činjenica je da su kolege iz SDP-a i HNS-a dobro znali koga će izglasati za glavnog ravnatelja HRT-a, oni potpuno snose odgovornost za sve ono što se na HRT-u događa, rekao je Mesić novinarima u Hrvatskom saboru.

"HDZ nije ni glasovao za Radmana, točno je, jasno, da se radi o sukobu interesa, i neka sada to riješe oni koji su ga imenovali", poručuje Mesić.

Podsjetio je da je HDZ upozoravao vladajuće da mijenjaju Zakon o HRT-u suprotno mišljenju Europske komisije i kontra saborske oporbe koja ih je upozoravala da će novi zakon dovesti do kaosa na javnoj radioteleviziji.

Dodao je i da je na HRT-u u dva tjedna smijenjeno više od 40 ljudi čime je kompletno narušeno stanje na HRT-u. "Od imenovanja koja su proveli vladajući ne mogu se sjetiti tko nije u sukobu interesa, bit će uspjeh ako nekoga takvog nađemo", naglasio je Mesić.

Beus Richembergh je, pak, na Facebooku naveo da "u ovoj vrlo delikatnoj, ali posve neodrživoj situaciji u koju se doveo glavni ravnatelj HRT-a , ali u koju je doveo i tu medijsku kuću" Radmanu ne preostaje ništa drugo nego da podnese neopozivu ostavku na svoju dužnost kako bi Hrvatski sabor do konca narednoga tjedna mogao imenovati vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja.

 

Prema pisanju medija zamjenik predsjednika Nadzornog odbora HRT-a Goran Krmpotić zatražio je hitnu sjednicu NO-a na kojoj bi se raspravili medijski napisi koji diskreditiraju Radmana.

Jutarnji list danas je objavio informaciju da Radman nije u imovinskoj kartici naveo da je vlasnik atraktivnog hotela Vila Park na Bohinjskom jezeru u slovenskom nacionalnom parku Triglav.

U izjavi za taj dnevnik glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc kazala je da je Radman od Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zatražio mišljenje treba li u imovinskoj kartici navesti i imovinu u inozemstvu, ali da odgovor još nije dobio.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković izjavila je da su Radmanov upit primili 2. srpnja, istog dana kada je Jutarnji list uputio pitanje vezano uz njegovu nekretninu u Sloveniji.

No, u četvrtak poslijepodne Povjerenstvo je najavilo da će o Radmanovom zahtjevu odlučivati sutra.

Sredinom svibnja Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Radmana je kaznilo s 15 tisuća kuna jer je utvrdilo da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa kao vlasnik i osnivač tvrtke čiji se klijenti oglašavaju na HRT-u te kao član NO Hypo Alpe Adria banke i Odbora za imenovanje i nagrade Atlantic grupe, ali i zato što nije podnio imovinsku karticu.

Radman je potom najavio da će razriješiti sukob interesa i predati imovinsku karticu, ali i pokrenuti upravni spor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter