Radman nije podnio ostavku, izvrijeđao novinare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije, kako se očekivalo, na izvanrednoj konferenciji za novinare dao ostavku, ali se zato okružio s dvadesetak najbližih suradnika da bi novinare, prije svega, proglasio onima koji pronose zlo i onima zbog čijih se napisa upada u stanove djelatnika HRT-a, pa tako i njegov, i pljačka njihova imovina.

Nakon što su proglašeni nositeljima zla, novinari su se demonstrativno digli i otišli s Radmanove presice. Stigli su mu tek poručiti da nisu oni ti koji su ispunjavali njegovu imovinsku karticu.

Za nagradu su ispraćeni Radmanovim ciničnim smiješkom.

Sam početak presice i nije slutio na ovakav rasplet, zapravo je počelo patetičnim Radmanovi obraćanjem kada je, između ostalog, rekao da ima dana kada čovjeku pukne film pa ode da se više nikada ne vrati, ali ovo, kako reče, nije bio taj dan.

Ostaje na koncu tek vidjeti kako će se Radmanov obračun s "novinarima, političarima u sjeni i klanovima" dojmiti Nadzornog odbora HRT-a i saborskih zastupnika.

Možda se svidi tek predsjedniku Ivi Josipoviću, s obzirom na to da se pronio glas kako je Radman dan uoči presice proveo dva sata u predsjedničkom uredu. (S. PAVIĆ/NL)

Radman je morao prijaviti i hotel u Sloveniji

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je danas da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u imovinsku karticu bio dužan navesti svu svoju imovinu, uključujući i hotel u Sloveniji.

Predsjednica povjerenstva Dalia Orešković podsjetila je da se obveza navođenja podataka o izvorima i stjecanju imovine odnosi na svu imovinu dužnosnika i članova njegove uže obitelji. Povjerenstvo u slučaju Radmana nije provelo postupak provjere podataka o dodatnoj imovini te ga poziva da to dopuni u imovinskoj kartici. Orešković je naglasila da u nadležnosti Povjerenstva nije utvrđivanje porijekla imovine dužnosnika.

Goran Radman je 2. srpnja Povjerenstvu uputio zahtjev za izdavanje mišljenja mora li u imovinskoj kartici, koju je podnio 3. lipnja ove godine, navesti svu svoju imovinu. U zahtjevu je naveo da obrazac za popunjavanje imovine nije imao preciznijih uputa te da stoga pita mora li uvesti u karticu i imovinu u inozemstvu.

Orešković je rekla da Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisuje da su dužnosnici u roku 30 dana od stupanja na dužnost obvezni podnijeti izvješće o dužnostima koje obavljaju profesionalno ili neprofesionalno te o onima koje su obavljali neposredno prije stupanja na dužnost kao i podatke o svojoj i imovini bračnog ili izvanbračnog supružnika i malodobne djece.

Jutarnji list objavio je 2. srpnja da je ravnatelj HRT-a Goran Radman u 98,7 postotnom vlasništvu hotela Vila Park na Bohinjskom jezeru u Sloveniji koji nije unio u imovinsku karticu. Istog dana Radman je uputio zahtjev Povjerenstvu u kojem pita je li trebao navesti svu svoju imovinu, odnosno i tu u Sloveniji.

Radman je po izvorima iz AJPES-a, slovenskoga trgovačkoga registra, 98,7 postotni vlasnik hotela Vila Park na Bohinjskom jezeru. Njegova tvrtka taj je hotel 2003. kupila za 648.765 eura od SDP-a koji je tu nekretninu kao vlasništvo bivšeg Saveza komunista Hrvatske naslijedio nakon raspada SFRJ.

Prije ovog slučaja, sredinom svibnja Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa kaznilo je Radmana s 15 tisuća kuna jer u zakonskome roku nije podnio imovinsku karticu te utvrdilo da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa kao vlasnik i osnivač tvrtke čiji se klijenti oglašavaju na HRT-u te kao član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke i Odbora za imenovanje i nagrade Atlantic grupe. Nakon toga Radman je 3. lipnja podnio imovinsku karticu u kojoj nije naveo hotel na Bohinjskom jezeru, a najavio je i upravni spor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter