Radman naručio TV prilog o nagradi Microsofta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je više puta javno kazao da se neće miješati u uređivanje programa i da na to nema pravo, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman tome – sudeći po njegovoj prepisci mailom u čijem smo posjedu – ipak nije odolio. Radman se založio da se do ponedjeljka napravi prilog o tvrtki IN2 koju nagrađuje Microsfot, u kojem je Radman pak onomad bio generalni direktor za jugoistočnu Europu.

Sve počinje prije desetak dana kada predsjednik uprave tvrtke IN2 Ante Mandić legitimno obavještava Radmana da je tvrtka osvojila prestižnu nagradu Microsoft Partner of the Year Award. Nagradu Microsoft svake godine dodjeljuje u 44 kategorije.

– Ovo je prvi put da je nagradu osvojila neka hrvatska tvrtka, a IN2 osvojio ju je u kategoriji Javni sektor – zdravstvo za rješenja e-Naručivanje i e-Liste, piše u poruci.

U mailu stoji i da predstavnice IN2 idu u Houston gdje će im nagrada biti uručena. Piše i da u tvrtci smatraju da se radi o vrijednom postignuću i da bi im trebalo malo PR-a na kojem, kako se kaže, do sada nisu djelovali proaktivno.

– Budući da ne znam nikog na HRT-u (pa ni ostalim televizijama) osim tebe … pitam te možeš li nekako utjecati da se na HTV-u ... barem minutu na nacionalnom Dnevniku … o tome nešto kaže … – piše u poruci.

No, Mandić – koji je bio prvi predsjednik Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti osnovane 2001. godine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a Radman jedan od tada izabranih dopredsjednika – Radmanu nudi i mogućnost da sve odbije.

– Ako je sve ovo komplicirano … ti se ne petljaš u uređivačku politiku … ili bi te netko optužio za sukob interesa … onda zaboravi. Možeš nam dati savjet ima li smisla da se ikome direktno na HTV-u obraćamo (ide li to uopće tako?!), ako ima, kome?, piše u poruci.
Radman, sudeći po prepisci, problema ne vidi. 

– To je zaista odlična vijest, odgovara Radman, te se raspituje hoće li Microsoft Hrvatska raditi kakav PR oko nagrade.

Radmanu iz IN2 zatim šalju još poneki detalj o terminu dodjele nagrade, a on 1. srpnja priču gura k finalizaciji mailom što ga šalje svojoj tajnici.

Tajnici daje na uvid prepisku te piše: "Trebali bismo nekoga iz informativnog koji prati tehnologiju da pripremi do ponedjeljka, 8. srpnja, o tome prilog (mali Igor?)". Na HRT-u, prema odgovoru Službe za odnose s javnošću, u svemu ne vide nikakav problem.

– Ne vidimo ništa sporno u tome da se vrijedna informacija proslijedi programu. U konačnici, urednik je uvijek taj koji odlučuje što će objaviti u programu koji uređuje i za koji odgovara, poručili su nam s HRT-a.

Zakon o HRT-u u svojoj najnovijoj verziji izrijekom više ne brani glavnom ravnatelju miješanje u program. Za vjerovati je da je zakonodavac bio uvjerenja da se to samo po sebi podrazumijeva kad već u Zakonu o medijima piše: "Glavni urednik je novinar ovlašten za uređivanje medija kojeg imenuje nakladnik na način propisan zakonom. U elektroničkim medijima glavnim urednikom se smatra direktor programa ukoliko glavni urednik nije imenovan". (S. PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter