Radman Etičkim kodeksom na HRT-u guši Facebook

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Počevši od četvrtka novinarima i kreativnom osoblju HRT-a, svim zaposlenicima javnog servisa, valja se ponašati po odredbama novog Etičkog kodeksa i novim Općim pravilima o radu i ponašanju. Akti su javnosti servirani s HRT-a uz poruku da se odnose "na sve zaposlenike HRT-a, uključujući i glavnog ravnatelja HRT-a, suprotno nekim nedavnim medijskim tvrdnjama koje su sugerirale da bi glavni ravnatelj od njih bio izuzet".

Teško je, međutim, ne primijetiti da su sročena i s željom da se uvelike smanji sva aktivnost zaposlenika na društvenim mrežama te lansirana u vrijeme kad su ih prekršili ili krše mnogi. Dojam je da se pod krinkom dobrih korporativnih običaja krije još jedan napor ne bi li se HRT za koji korak približio idealu kule bjelokosne u koju neće moći viriti nitko ni kad pristojbu plaća i u kojoj će se  sve rješavati interno, štogod to značilo.

Novina je da će sve osobe koje su izložene uznemiravanju na radnom mjestu moći ubuduće podnijeti pritužbu ili prijavu jednom od četiri povjerenika za zaštitu dostojanstva zaposlenika. Povjerenike imenuje poslodavac, dvije žene i dva muškarca, na mandat od dvije godine. Njima se prijavljuje mobing, spolno uznemiravanje i svaka druga diskriminacija, širenje zlonamjernih glasina, zadiranje u privatnost, zastrašivanje, podcjenjivanje, verbalni napadi....

Kršenje općih pravila druge vrste zaposlenici mogu prijaviti nadređenom rukovoditelju. Oni će tako rješavati prijave vezane primjerice uz kršenje onog dijela općih pravila u kojima se govori o ponašanju u javnosti. Tamo je i odredba koja kaže da "nikome nije dopušteno iskazivanje vlastitog mišljenja ili stajališta na društvenim mrežama ili blogovima, a koji bi štetili ugledu ili interesima HRT-a". Društvene mreže su, prema autorima, jedan od oblika javnih nastupa za kojih se ne smije iznositi podatke i davati izjave koje bi mogle štetiti ugledu, interesima i vrijednostima HRT-a. Radmanu je tako uspjelo ono što nije njegovu prethodniku Josipu Popovcu, da praktički uguši Facebook.

U pravilima je među ostalim i dio koji regulira predizborne kampanje, u kojem se kaže da su svi zaposlenici HRT obavezni poštovati izborne zakone, makar nema dugo da je HTV prekršio izbornu šutnju. Pravila reguliraju i vanjski angažman zaposlenika te se kaže da zaposlenici HRT-a ne smiju biti članovi uprava ili nadzornih odbora u tvrtkama koje se bave proizvodnjom, pružanjem ili prijenosom audiovizualnih medijskih usluga, makar nema dugo da su baš takvi imenovani na visoke dužnosti.

Pravila kažu i da se zaposlenici ne smiju u svojim istupima koristiti za napade na kolege, makar nema dugo da je baš tako javno napadnuto kompletno Etičko povjerenstvo HRT-a.

Nova pravila zabranjuju zaposlenicima i da se likom i glasom pojavljuju u ekonomskim promidžbenim porukama. Iskustvo uči da nećemo dugo čekati prvog koji će ovo pravilo prekršiti, zašto ne i uz dozvolu sa samog vrha. (S. PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter