Raditi na zaštiti istarskog ovčjeg sira

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Zaštita istarskog ovčjeg sira glavni je cilj Udruge uzgajivača istarskih koza i ovaca o kojem se raspravljalo na nedavnoj redovnoj skupštini održanoj u Guranu kod Vodnjana, gdje je i sjedište udruge. O tome su već razgovarali, kaže predsjednik Udruge Franko Cetina, sa srodnom udrugom uzgajivača istarskih ovaca, te će se s njom vjerojatno povezati u klaster kako bi zajedno radili na ovoj aktivnosti. 

- O zaštiti sira već smo razgovarali jer obje udruge moraju stati iza tog projekta. Na izradi elaborata o zaštiti istarskog ovčjeg sira  radila je Istarska županija, pa smo taj dokument zatražili na uvid od županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i s njima surađujemo na proceduri pokretanja zaštite sira, rekao je Cetina. Paralelno se radi, dodao je, i na zaštiti istarske janjetine te istarske koze, u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom.

- Zaštita ovčjeg sira mnogo će značiti i proizvođačima i kupcima jer će, primjerice, veličina i težina sira biti standardizirane. Cijena će mu biti viša jer je proizvodnja skupa, ali kupci u trgovinama i na sajmovima znat će što kupuju, što dosad nije uvijek bio slučaj, rekao je Cetina. Na skupštini je bilo riječi i o usklađivanju aktivnosti udruge s propisima Europske unije, naveo je Cetina.   

Udruga je osnovana prije tri godine i ima deset članova, uzgajivača iz cijele Istarske županije. Također, proteklog tjedna je, kako je naveo Cetina, sudjelovao na savjetovanju uzgajivača istarskih koza i ovaca te na 14. izložbi ovčjih i kozjih sireva u Šibeniku gdje je među 250 izlagača dobio dvije zlatne medalje, za polutvrdi ovčji sir te za polutvrdi sir u maslinovom ulju. (P. LUKEŽ)

 


Podijeli: Facebook Twiter