Radionice za roditelje, učitelje i asistente

Radionica "Misli kao ja" održat će se i 4. studenog (D. ŠTIFANIĆ)
Radionica "Misli kao ja" održat će se i 4. studenog (D. ŠTIFANIĆ)

U sklopu projekta "Misli kao ja" u petak su započele edukacije, odnosno radionice za roditelje, odgajatelje, asistente i učitelje djece s autizmom u organizaciji Udruge za autizam Istra u suradnji s Kabinetom za poremećaje iz autističnog spektra Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Misli kao ja

Projekt podupire i Istarska županija s iznosom od 20.426 kuna. Predavanja se održavaju u Rojcu. Izvoditeljice programa su prof. dr. Jasmina Frey Škrinjar i prof. rehabilitator Ana-Marija Bohaček.

Prva je na rasporedu tako bila radionica "Misli kao ja", koja će se održati i 4. studenog. U grupi roditelja, odgajatelja, asistenta, učitelja i drugih zainteresiranih prolazili su teme poput prepoznavanja stila učenja djeteta, kako poticati djetetov razvoj kroz igru, kako iskoristiti rutine u svakodnevnim aktivnostima, kako se nositi s ispadima bijesa, "roditeljska pitanja iz šešira" - roditelji anonimno postavljaju pitanja, a zajednički se traže odgovori. Roditelji po svojoj potrebi, odnosno želji aktivno sudjeluju u radionici, a na kraju dobiju kartice - podsjetnike za svaku obrađenu temu. Broj sudionika nije ograničen, a predviđeno trajanje je tri sata.

Roditelji s djecom

Druga radionica za grupu roditelja s djecom bit će na rasporedu 21. listopada i 18. studenog. U grupi roditelja s djecom, voditeljice radionica uz demonstraciju nekih oblika poticanja kroz igru (igra sa sapunicom, pjenom za brijanje, igra sa domaćim plastelinom…) cirkuliraju između roditelja i pojedinačno u razgovoru s roditeljem određuju se individualizirani mali ciljevi za usvajanje novih vještina. Roditelji u ovoj radionici spontano ostvaruju interakciju sa svojim djetetom kao inače, a voditeljice daju nove ideje i instrukcije za poticanje djeteta. Na kraju radionice, za svako dijete voditeljice određene ciljeve zapišu roditeljima na kartice. Broj sudionika je do šest roditeljskih parova, odnosno šest djece. Trajanje radionice je dva sata. Za ovaj oblik radionice potreban je veći prostor s igračkama. Dolazak treba potvrditi na mail [email protected] i navesti ime i prezime te je li riječ o roditelju, odgajatelju ili asistentu. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter