Radionice za 130 kuhara na Gortanovom brijegu

Eros Sorić, Enrico Cernecca, Igor Merlić i Edmondo Šuran
Eros Sorić, Enrico Cernecca, Igor Merlić i Edmondo Šuran

Potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić u petak su potpisali sporazum o financiranju edukativnih radionica za profesionalne kuhare koje počinju 14. ožujka u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kod Pazina. Predviđeno je ukupno 13 radionica s po 10 polaznika koje će se odvijati ponedjeljkom, utorkom i srijedom sve do kraja travnja, a nastavljaju se nakon završetka sezone, u listopadu. Jedna radionica, koja će se održati 20. travnja, namijenjena je konobarima, što je ovogodišnja novost, jer u AZRRI-ju smatraju da u Istri nema dovoljno profesionalnog kadra, te da se postojeći treba usavršiti, a priučeni educirati. Konobare će educirati Igor Černjul.

Pola troška plaćeno

Polovicu troška radionica koje će voditi profesori i renomirani kuhari, poput Roberta Perića, Davida Skoka i Damira Modrušana, financirat će Turistička zajednica Istarske županije, županijski odjeli za turizam i poljoprivredu te AZRRI, dok ostatak podmiruju sami ugostitelji, odnosno polaznici. Sve informacije o radionicama dostupne su na web stranicama Agencije i OKIŽ-a. 

Riječ je o nastavku lani započete suradnje dviju institucija kojom se nastoji dodatno educirati profesionalni kuharski kadar, u skladu sa sve većim zahtjevima tržišta, ali i sve većim brojem zvjezdica istarskih smještajnih objekata. Iako, naime, turistički proizvod Istre raste u kvalitativnom smislu, taj rast nije popraćen i odgovarajućom kvalitetom kadrova. Na taj su problem na jučerašnjoj konferenciji za novinare, osim Cernecce i Merlića,  upozorili i tajnik OKIŽ-a Eros Sorić, te Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva i projekta edukacije u AZRRI-ju.

Teme radionica dogovorene su s Cehom ugostitelja OKIŽ-a, a organizirane su u tri obvezna modula: polaznici će se prvo upoznati s određenom namirnicom, njenim porijeklom i svojstvima, slijedi odabir namirnica i priprema, dok će u praktičnom dijelu kuhari-predavači prenijeti polaznicima znanja i umijeća u pripremi namirnica, sve do gotovog jela spremnog za iznošenje pred gosta.

- Na svim radionicama naglasak će biti na gastronomskoj valorizaciji istarskih lokalnih proizvoda i namirnica s ciljem povećanja njihove konzumacije, odnosno razvoja lokalne gastronomije, što je i osnovna zadaća Edukacijskog gastronomskog centra Istre. Upotreba domaćih namirnica u restoranima, konobama i hotelima preduvjet je za organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda. Osim toga, cilj nam je vratiti na selo obitelji koje će od poljoprivrede i stočarstva moći dobro živjeti, rekao je Merlić. Pokrovitelj programa je Istarska županija.

Lani je u 29 radionica sudjelovalo više od 290 kuhara, što je izniman rezultat, podsjetio je Šuran.

- Kvaliteta naših objekata raste, međutim, opada kvaliteta radne snage, upozorio je Cernecca te napomenuo da je intencija organizirati edukativne radionice i za neprofesionalan kadar.

Merlić je podsjetio da 33 posto turističkog prometa Hrvatske nastaje u Istarskoj županiji.

Pomak od klišeja

- Gosti su sve zahtjevniji. Bečki odrezak mogu pojesti bilo gdje u svijetu. No, u hotelu s pet zvjezdica i u konobi želi kušati nešto izvorno. Nudimo istarsko govedo i tovara, a sad krećemo s ovcom, i to je ono što gosti žele. Pritisak je ugostitelja da se gastronomija odmakne od klišeja. Time se dobiva proizvod više dodane vrijednosti i cijene, a time i privlačimo ljude u unutrašnjost Istre. Istarsko govedo bilo je palo na 93 grla, a njegovom valorizacijom sada ih je 2.000, što je još uvijek nedovoljno za spas ove životinje jer je potrebno očuvati barem četiri tisuće grla. Ista je stvar i s istarskim magarcem i kozom, rekao je Merlić.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter