Radionice pripreme domaćih namirnica na moderan način

Edmondo Šuran, Milan Antolović, Igor Merlić, Mario Paliska (A. DAGOSTIN)
Edmondo Šuran, Milan Antolović, Igor Merlić, Mario Paliska (A. DAGOSTIN)

Već od veljače u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, smještenom na Gortanovom brijegu nedaleko od Pazina, započinje niz edukacijskih radionica za ugostitelje, kuhare i konobare, najavili su na konferenciji za novinare čelnici Agencije za ruralni razvoj Istre te županijskog Odjela za poljoprivredu i Obrtničke komore.

- Radionice su predviđene u veljači i ožujku te u jesenskom ciklusu, dakle, u vremenu kada su ugostitelji najmanje angažirani, kazao je voditelj projekta Edmondo Šuran iz AZRRI-ja te dodao da će se radionice odvijati ponedjeljkom, utorkom i srijedom poštujući najveći angažman ugostitelja tijekom vikenda.

- Ideja je nastala prema iskustvima projekta zaštite istarskog goveda, jer ni tada u početku nije bilo povjerenja da se od mesa starog vola može napraviti nešto posebno. Poslije devet godina činjenica je da je to meso zastupljeno u najboljim hrvatskim restoranima i hotelima s pet zvjezdica postavši prepoznatljiv istarski gastro-brend, kazao je Šuran.

Dodaje da postoji velika potreba za edukacijom mladih kuhara, posebice onih koji dolaze iz Slavonije, pa nisu upoznati sa zavičajnim namirnicama, kuharskim tehnikama i gastronomskim navadama.

- Ovaj projekt ima nekoliko ciljeva: zaštitu istarskih autohtonih proizvoda, približavanja tih proizvoda ugostiteljskom sektoru po modelu "s polja na stol restorana ili hotela" te konačno edukaciju proizvođača o novim ukusima gostiju koji sve češće u ponudi traže emociju, a ne tehniku kuhanja, kazao je direktor AZRRI-ja Igor Merlić. (A. DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter