Radionice Istra Inspirita: Filmskim vještinama do promocije Istre

Scenograf Ivan Veljača tijekom jučerašnjeg predavanja u Studentskom centru (Z. ANGELESKI)
Scenograf Ivan Veljača tijekom jučerašnjeg predavanja u Studentskom centru (Z. ANGELESKI)

Filmskim vještinama do promocije Istre

Stručnim predavanjem filmskog i televizijskog scenografa Ivana Veljače ("Počivali u miru", "Kud puklo da puklo", "Stella", "Larin izbor") te kazališne i filmske kostimografkinje Nine Silobrčić (dobitnice Zlatne Arene za film "Libertas" 2007.) pred 20-ak polaznika, u Studentskom centru Pula završen je četverodnevni ciklus besplatnih filmskih radionica za sve zainteresirane građane, čiji je cilj bio omogućiti polaznicima stjecanje filmskih znanja i vještina te, s obzirom na potencijale Istre kao moguće prave filmske destinacije, ukazati na važnost filmske industrije za promociju Istre.

Prethodno su renomirani televizijski i filmski redatelj te vlasnik poduzeća Istrian Film Productions d.o.o. Dejan Karaklajić (najpoznatiji po režiji filma "Ljubavni život Budimira Trajkovića" iz 1977.) i pulski redatelj, montažer i scenarist Danilo Lola Ilić zajednički izlagali o teorijskim osnovama u filmu i filmskoj produkciji, a Karaklajić još i o praktičnim iskustvima rada na TV-u; dok je Igor Stoimenov govorio o montaži i vizualnim specijalnim efektima, a direktor fotografije Živko Zalar ("Maršal", "Kako je počeo rat na mom otoku" i "Svjedoci") o korištenju kamere u filmu.

Radionice o filmskoj industriji organizirala ju udruga Istra Inspirit; projekt je financiran sredstvima Ministarstva turizma u sklopu programa "Edukacijom do održivog razvoja turizma u Istri", a tijekom ciklusa predstavila se i Istarska kulturna agencija, Javna ustanova Pula Film Festival kao i EPK - Pula +2020. Radionice su , osim u Studenskom centru, održane i na Fakultetu ekonomije i turizma "dr. Mijo Mirkovic", dok su predavači bili smješteni u novootvorenom Studentskom domu Pula.

- Uvjeren sam da će se o filmu, reklamama i filmskoj produkciji uopće sve više govoriti u Istri, što dokazuje i osnivanje Istarske filmske komisije koja je već krenula u tom smjeru. Ovo je definitivno vrlo atraktivno područje za filmsku industriju zbog obilja prirodne, kulturne i druge baštine, a turizam će tu svakako profitirati na više razina. Da bismo bili uspješni, moramo imati lokalne ekipe iz Istre. Pružanje usluga filmskim ekipama u Istri spada u čisti biznis. Ovu granu turizma treba razvijati, kazao je Dejan Karaklajić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter