Radionica za buzetske tartufare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U suradnji s Puckim otvorenim ucilištem Zagreb, u Buzetu pripremaju održavanje radionice za osposobljavanje komercijalnih sakupljaca gljiva. Radionica je namijenjena clanovima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta za poljoprivrednu proizvodnju i trgovackih društava sa sjedištem na buzetskom podrucju.

Cijena osposobljavanja za sakupljaca podzemnih gljiva je 900 kuna, a nadzemnih 450 kuna. Prema zakljucku o sufinanciranju troškova strucnog osposobljavanja i usavršavanja za programe vezane za djelatnost poljoprivrede, Grad Buzet sufinancira 50 posto troškova pa su ti iznosi upola manji.

"Troškovi se sufinanciraju samo jednom clanu OPG-a ili obrta, a na ovakve mjere odlucili smo se kako bi im se omogucilo povoljnije osposobljavanje i dobivanje iskaznice buduci je ona temeljem zakona o šumama i zaštiti prirode te cetiri pripadajuca pravilnika, obvezna za sve komercijalne sakupljace gljiva", pojašnjava resorna procelnica Ornela Rumen.

Program osposobljavanja provodit ce se u obliku radionice u suradnji s mikolozima. Polaznici polažu ispit i dobivaju uvjerenje o osposobljenosti za te iskaznicu komercijalnog sakupljaca koju potpisuje Ministarstvo kulture.
Da bi se radionica održala, potreban je odredeni broj polaznika, za nadzemne gljive njih 40-ak, a za podzemne 20 do 30 polaznika. Radionica i ispit održat ce se 15. ili 22. listopada ako se prijavi dovoljan broj polaznika. Beraci i sakupljaci šumskih plodova koji vec imaju iskaznice izdane od Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uredenja ne trebaju raditi nove jer im je rok važenja deset godina.

Zainteresirani za program osposobljavanja, trebaju se prijaviti u gradskoj upravi najkasnije do 28. rujna. Predavanjima je predviden uvod u problematiku, opcenito o gljivama, važnost zaštite gljiva i osnovni uzroci njihove ugroženosti, zakonski propisi o zaštiti gljiva, osnovne makromorfološke osobine plodišta komercijalnih vrsta podzemnih samoniklih gljiva, crnih i bijelih tartufa, kao i komercijalnih vrsta nadzemnih samoniklih gljiva.


Podijeli: Facebook Twiter