Radionica u Labinu o community radiju

Radionicu u labinskoj Gradskoj knjižnici pratila je probrana publika (I. RADIĆ)
Radionicu u labinskoj Gradskoj knjižnici pratila je probrana publika (I. RADIĆ)

Community radio potreban je radi publike koja od medija traži usmjerenost, tj. nešto više od onog što pružaju konvencionalne komercijalne FM stanice, zaključak je s radionice "Radio Out Of The Box" koju je u Gradskoj knjižnici Labin priredila ovdašnja udruga OSA media. Predavanje i tribinu o funkcioniranju nezavisnog radija u zajednici popratila je probrana publika, članovi srodnih udruga, pripadnici indie scene i glazbeni entuzijasti.

Glavnu riječ vodili su momci s "KLFM - radija u zajednici" iz Splita, koji program već godinu i pol emitiraju putem internetskog streama, te Borjan Batagelj iz OSA medije, glavni urednik Radio Labina Goran Brezac i Alen Halilović iz udruge mladih Alfa Albona.

- Za community radio nema tehničkih niti zapreka u troškovima opreme. Minimalna ulaganja iznose pet, šest tisuća kuna, a ostalo su dobra volja i znanje. Može ga pokrenuti svatko tko okupi dovoljno entuzijasta koji su u početku voljni volontirati, dok se radio ne počne samofinancirati kroz članarinu, odnosno sredstva iz nacionalnih i međunarodnih fondova za kulturu umjetnost i nove medije, veli Batagelj.

OSA media, napominje, zasad ne namjerava pokrenuti vlastiti radio, no rodila se inicijativa da se s prijateljskim udrugama iz Umaga i Rijeke uključi u aktivnosti KLFM radija.

- KLFM-ov slogan "Radio za kulturnu manjinu" zapravo objašnjava bit priče, zaključuje Batagelj i napominje da je labinska radionica bila zadnja od tri na ovu temu. Prve dvije održane su u Zagrebu i Splitu.

U večernjem djelu programa "Radio Out Of The Box" u KUC-u Lamparna na mini festivalu indie bendova "Indirekt" svirali su Droid iz Rijeke, zagrebački Baden Baden, labinski The Orange Strips i kantautor Vlado Kuzman iz Buja. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter