Radionica Tekop Nova seli na novu adresu

Ustanova mahom zapošljava osobe s invaliditetom (Milivoj MIJOŠEK)
Ustanova mahom zapošljava osobe s invaliditetom (Milivoj MIJOŠEK)

Zaštitna radionica Tekop Nova - Ustanova za zapošljavanje osoba s invaliditetom dobila je tri milijuna kuna na Javnom natječaju za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za sufinanciranje Programa za otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje zaposlenosti u zaštitnim radionicama. Grad Pula pobrinuo se da radionica dobije poslovni prostor potpuno prilagođen osobama s invaliditetom, odnosno smanjenom pokretljivošću, i osigurao im prostor veličine 388 četvorna metra u poslovnoj zgradi na adresi Trg 1. istarske brigade 2, u Šijani.

Stari prostor na rivi prodan

Tržnišna vrijednost te zgrade procijenjena je na 1,8 milijuna kuna.

- Zgrada u kojoj je do sada radionica djelovala, na rivi u zgradi Arena trikotaže, je putem javne dražbe prodan. Mi smo o tom problemu razmišljali na vrijeme i pokrenuli proces kako bi našli zamjensku adekvatnu lokaciju, a da bi radionica i njeni djelatnici mogli nesmetano nastaviti s radom, naveo je jučer na predstavljaju ovog projekta pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kako je pojasnio, s obzirom na važnost radionice Grad je Tekop Novu oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od gotovo 180 tisuća kuna da bi se i na ovaj način, naveo je, poboljšali uvjeti i kvaliteta radnog okruženja osoba s invaliditetom.

Kako je pojašnjeno, dobivena sredstva koristit će za projekt dogradnje i uređenja novog prostora kojeg je Grad osigurao te za izradu projektne dokumentacije, izvođenja geodetskih radova, kontrolu projekta kao i nadzor nad samim radovima rekonstrukcije. U konačnici novi prostor Zaštite radionice, protezat će se na 560 kvadrata te biti u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Isto tako objekt će biti potpuno energetski učinkovit te imat A energetski razred.

Prostor prilagođen osobama s invaliditetom

- Projektom je planirano i uređenje okoliša, odnosno nesmetani pristup objektu i parkirna mjesta prilagođena osobama s invaliditetom, naveo je Miletić i dodao da je prilikom odabira lokacije Grad u obzir uzeo i blizinu autobusnog kolodvora, što je iznimno važna stavka za djelatnike radionice koji putuju na posao.

Inače, kako je rečeno, do sada je Tekop Nova, kao investitor, uz pomoć Grada ishodovala građevinsku dozvolu te sve potrebne dozvole za rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju dijela poslovne zgrade. Ujedno je poznat i izvođač radova, a riječ je o pulskoj tvrtki "Iza duge d.o.o." s kojom je već potpisan ugovor te se početak radova očekuje idući tjedan. Rok za izgradnju je 140 dana, pa se novi objekt planira staviti u funkciju početkom studenog, kada se očekuje i preseljenje Tekop Nove.

Na pitanje hoće li doći do zastoja u radu ove zaštitne radionice zbog samog preseljenja, dogradonačelnica Elena Puh Belci navela je kako se proces proizvodnje ne bi trebao prekidati, posebice jer radionica ima već ugovorene poslove, a prekid se očekuje samo kratkoročno - za vrijeme preseljenja potrebnih strojeva. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter