Radionica maketarstva: Kućice za šišmiše


Zajednica tehničke kulture Pula, u suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica, nastavlja s još jednom eksperimentalnom radionicom maketarstva. U Centru za tehničke aktivnosti Veruda ove će se školske godine izrađivati drvene kućice za šišmiše.

- Želja nam je putem ove radionice poticati djecu i mladež da u svoje slobodno vrijeme pomognu u održavanju šišmiša, danas najugroženiju skupina sisavaca, kako u Europi tako i u Hrvatskoj.

Sve vrste najstrože su zaštićene zakonom, no za njihov opstanak u prirodi mnogo je važnija zaštita na terenu. Uzroci njihovog nestajanja direktno su povezani s ljudskim aktivnostima - nestajanje staništa, trovanje pesticidima, uznemiravanje u spiljama i ubijanje samo su neki od uzroka. Većina šišmiša kao svoje odmorište danju koristi šupljine u drveću. Jedna od najvećih prijetnji šišmišima upravo je gubitak dnevnih odmorišta i zaklona.

Izradom i postavljanjem jednostavnih drvenih kućica pomoći ćemo cijelom ekosustavu, a oni će nam zauzvrat pojesti tisuće insekata u samo jednoj noći, vele organizatori ove radionice.

Prve dvije kućice postavit će se u zaštićenoj park šumi Šijana, a u suradnji sa školama i vrtićima ostale će se postaviti po parkovima i zelenim površinama škola i vrtića.

Radionica započinje 11. listopada u 17 sati u Centru za tehničke aktivnosti Veruda (Trg kralja Tomislava 13). Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima od 5. do 8. razreda svih osnovnih škola na području grada Pule. Radionice će se održavati jednom tjedno po dva školska sata u popodnevnom terminu. Prijave i upisi mogući su na broj telefona 223 171. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter