Radioaktivnost nije povećana, NE Krško sigurna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nuklearna elektrana Krško sigurna je i nema nikakva razloga za zabrinutost, uvjeravao je jučer na konferenciji za novinare u Krškom direktor nuklearke Stane Rožman, nakon što su nedavno tijekom redovitog remonta utvrđena mehanička oštećenja na gorivim šipkama, te kako se jedna goriva šipka s nuklearnim gorivom slomila i pala na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje.

"Nije bilo nikakvih posljedica na zaposlene ili na okoliš, a radioaktivnost rijeke Save zbog tih događaja nije se povećala", tvrdio je direktor Rožman, uvjeravajući kako taj događaj nije neuobičajen te kako se takve stvari događaju i u drugim nuklearkama u svijetu. "Nuklearna sigurnost u nuklearci Krško nikad nije bila upitna", tvrdi Rožman.

Oštećenja na gorivim šipkama u nuklearci Krško, koja je samo 20-tak kilometara udaljena od Zagreba, otkrivena su prije tri tjedna. Tada je o tome izvještena i javnost, no prešućeno je kako je došlo do lomljenja gorive šipke u reaktoru. To je pak potvrđeno naknadno, tek nakon što su se nadležnima u Sloveniji obratile nevladine organizacije Focus i Greenpeace, koje su upravu za nuklearnu sigurnost upitale je li točno da je u nuklearci došlo do lomljenja gorive šipke i je li tom prilikom izbio požar. Uprava za nuklearnu sigurnost potvrdila je lomljenje šipke, no demantirala je da je izbio požar, izvijestivši samo kako je došlo do aktiviranja protupožarnog alarma.

Komentirajući trenutačnu situaciju u Krškom, predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić istaknuo je jučer kako je dobro što su problemi u nuklearnoj elektrani uočeni tijekom redovitog remonta, no uvjerava da je NE Krško izuzetno sigurna nuklearka. S druge strane, produljenje remonta za dodatnih 35 dana sigurno će značiti i dodatne troškove HEP-u, koji će ono što inače preuzima iz NEK-a morati nadoknađivati kupovinom na tržištu električne energije. (B. M. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter