Radioaktivne tvari na grahu iz Japana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povišena razina radioaktivnih tvari otkrivena je na Tajvanu na grahu uvezenom iz Japana, rekao je tajvanski celnik zdravstvene službe.

Povišena radioaktivnost utvrdena je za 14 kilograma graha iz Kagoshime, na jugu japanskog arhipelaga, dodao je Caj Šu-cen. Ovo je prvi put da je prijavljena kontaminacija hrane izvan Japana.

Japanski celnici izvijestili su u subotu da je povišena razina zracenja otkrivena na špinatu i u mlijeku s farmi u okolici oštecene nuklearke Fukushime, na sjeveroistoku Japana. Tragovi radioaktivnog joda i cezija takoder su pronadeni u vodi iz vodovoda u Tokiju i u okolici, u kolicinama koje ne prelaze zakonom dopuštenu granicu.

Oko 2 000 ljudi prosvjedovalo je u nedjelju na ulicama tajvanskog glavnog grada Tajpeja, tražeci trenutacni prekid gradnje nove nuklearne centrale.

Potres magnitude 5,5 zabilježen je u nedjelju ispred jugoistocne obale Tajvana, priopcili su seizmolozi, dodavši da zasad nema dojave o žrtvama i o materijalnoj šteti. Zasad nema upozorenja za tsunami. Epicentar potresa koji se dogodio u 16.00 sati po mjesnom (9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu) bio je 45 km jugoistocno od grada Tajtunga, na dubini od 17 km, izvijestio je Americki geofizicki institut (USGS). U potresu jakosti 7,6 koji je u rujnu 1999. pogodio Tajvan poginulo je 2 400 ljudi.

POTRES NA FILIPINIMA

Potres magnitude 6,4 zabilježen je u nedjelju ispred filipinske obale, priopcili su seizmolozi, dodavši da zasad nema dojava o žrtvama i o materijalnoj šteti. Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju priopcio je da zasad nije izdano upozorenje za tsunami te da i dalje prati stanje.

Potres se dogodio u 16.26 sati (9.26 sati po srednjoeuropskome vremenu), a epicentar je bio 117 km sjeveroistocno od grada Laoaga, na otoku Luzonu, na sjeveru filipinskog otocja, na dubini od 50 km, navodi institut.
Americki geofizicki institut (USGS) priopcio je pak da je potres bio magnitude 6 stupnjeva i da je njegov epicentar bio na dubini od 36 km.

Filipini, arhipelag s više od 7 000 otoka, smješten je na pacifickom "vatrenom prstenu", gdje se sastaju tektonske ploce, zbog cega su ceste seizmicke i vulkanske aktivnosti.


Podijeli: Facebook Twiter