Radio na cesti - uči, sviraj, slušaj u Rojcu

The FogSellers, šibenski electro-fiusion trio danas u Puli
The FogSellers, šibenski electro-fiusion trio danas u Puli

Radionicom za najjednostavnije postavljanje i pokretanje streaming radija pod nazivom "Radio out of the Box", koja starta danas u 12 sati u Dnevnom boravku Rojca, počinje jednodnevno pulsko gostovanje odličnog splitskog nezavisnog community radija KLFM, čiji projekt "Radio na cesti" potom u 18 sati u dvorištu Rojca donosi besplatan koncert osebujnog kantautora Vlade Kuzmana iz Buja, poznatog labinskog indie sastava The Orange Strips i jedinstvenog šibenskog electro-fusion trija The FogSellers, jednog od najblistavijih iznenađenja ovogodišnjeg SuperUha.

Bez velike bine

Osnovna ideja projekta "Radio na cesti" jest predstavljanje neovisnih, novih i izvanserijskih izvođača s domaće scene koji nastupaju uživo u dnevnom gradskom ambijentu, bez velike bine i superglasnog razglasa, uz prijenos preko live streaminga, demonstrirajući istovremeno pristupačnost današnjih tehnologija koje omogućavaju radiju jednostavno funkcioniranje te bogatstvo domaće glazbene scene. Projekt je svojevrsna turneja koju KLFM drugu godinu zaredom organizira po hrvatskim gradovima.

Javni prostor na ovaj se način postavlja kao prostor zajedništva i demistificira uvijek prisutan koncertni gap između publike i izvođača te ih se ovako, i jedne i druge, postavlja u funkciju slučajnog uživanja u glazbi 'u prolazu'.

Petodnevna radionica

Cilj, pak, podnevne radionice jest dati sve konceptualne, tehničke i programske informacije za pokretanje online community radija. Radionica propituje koncept community radija i njegovu potrebu u društvu danas. Na praktičnom primjeru KLFM-a, prezentira se živuća radio praksa, od tehničke postavke do produkcije programa, s naglaskom na transmedijski komunikacijski koncept.

Cilj radionice u podne je pokazati da se cijela priča community radija može postaviti uz danas lako dostupnu i financijski pristupačnu sklopovsku i programsku opremu. To se preciznije odnosi na odabir najpovoljnije i najpristupačnije računalne i audioopreme, programsku podršku za automatizaciju programa, na opremanje manjeg studija za izvođenje studijskih emisija te na terensku reportažu.

Posebna pažnja posvetit će se programskim platformama koje omogućavaju suradnički model rada na produkciji programa. Također, govorit će se o mogućnostima i potrebama dodatne komplementarne transmedijske produkcije kroz interaktivne digitalne medije. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter