Radio Aktiv: Inspiraciju crpimo iz vlastite okoline

Radio Aktiv (Arhiva)
Radio Aktiv (Arhiva)

Nakon promocije u zagrebačkom klubu KSET koji su napunili do zadnjeg mjesta i zajedno s publikom napravili nezaboravnu atmosferu, sutra u pulski Rock Caffe stiže pulsko-zagrebački sastav Radio Aktiv koji će u 22 sata koncertno promovirati novi album "Grije nas isto sunce".

Dečki obećavaju napraviti još bolju atmosferu i pozivaju ljude da se odazovu u što većem broju i što boljem raspoloženju. Album će se na koncertu u Rock Caffeu moći kupiti po promotivnoj cijeni, dok će se na policama music shopova i u web trgovinama naći za nekoliko dana.

Kakve su za sada reakcije na prvi album?

Igor Vitasović:
Reakcije su odlične. Naša vjerna publika koja je album dugo iščekivala ga hvali, a pozitivne reakcije dobivamo i od ljudi koji po prvi puta čuju za nas. Komentari su stvarno pozitivni i drago nam je zbog toga. U snimanje albuma smo uložili puno vremena, truda i zaista smo dali sve od sebe. Drago nam je da je to prepoznato.

Gdje ste ga sve promovirali?

Igor Vitasović:
S obzirom da je album tek izašao, koncertnu promociju smo započeli u Zagrebu 17. listopada, a nastavljamo je u Puli. Idućih par mjeseci planiramo promovirati album diljem Lijepe naše, već smo u raznim pregovorima i dogovorima. Sve informacije o koncertima koji slijede mogu se pronaći na našoj web stranici www.radio-aktiv.org, gdje se album može u cijelosti i poslušati.

Kako je bilo snimati album, jeste li naučili i kako neke stvari ne treba raditi ili nije bilo takvih grešaka?

Igor Vitasović: Snimanje je bilo odlično iskustvo. Meni osobno, prvo iskustvo takve vrste. Puno stvari smo naučili, puno smo griješili, često smo tražili "dlaku u jajetu", ali niti jedna pjesma nije izašla na album dok nismo bili zadovoljni s njom. Sjećam se da smo provodili sate i sate u tom studiju... čak su se izmijenila tri godišnja doba od početka snimanja do finalnog miksa... Ha, ha!

Korado Vidulin: Ono što je možda pridonijelo trajanju snimanja i broju grešaka tijekom snimanja albuma jest činjenica da smo u studio odlučili ići potpuno sami, bez "klasičnog" producenta, već uz pomoć našeg prijatelja, mladog producenta Marka Mrakovčića, koji je u potpunosti razumio sve naše ideje i zahtjeve, i izvlačio najbolje iz nas. Djelomično je tako bilo zbog ograničenog budžeta, ali djelomično i zbog želje da album produciramo najbliže onome što smo i sami htjeli.

Branimir Čubrilo: Obzirom na to da nam je ovo bilo prvo pravo snimanje albuma, osim što smo stekli neprocjenjivo iskustvo, i probili led u profesionalnom snimanju, naučili smo dosta stvari vezanih uz dobivanje zvukova koje želimo, kao i osnove produciranja i miksanja.

 
Što studirate i utječe li to što učite na fakultetu na neki način na vaše pjesme?

Branimir Čubrilo:
Predmeti naših studija su stvarno šaroliki, od dizajna i marketinga do građevinarstva i brodogradnje, i nemaju neke direktne poveznice s našim pjesmama ili njihovom tematikom, međutim, podrazumijeva se da inspiraciju za pjesme crpimo iz vlastite okoline, pa tako možda, indirektno, ponekad i iz akademske perspektive. (Razgovarao Mladen RADIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter